ΗΠΑ: Τι αναφέρουν οι καταθέσεις στην υπόθεση Μπράουν

Φως στον θανάσιμο πυροβολισμό του Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να ρίξει η εισαγγελία του Φέργκιουσον, δημοσιεύοντας τις -αποκλίνουσες μεταξύ τους- καταθέσεις σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό -χωρίς να πετυχαίνει πάντως να κατευνάσει την οργή. Παράλληλα, συνεχίζονται δύο ξεχωριστές έρευνες, μία σε βάρος του αστυνομικού και μία για τις πρακτικές που ακολουθεί γενικότερα η αστυνομία στο Φέργκιουσον.

Φως στον θανάσιμο πυροβολισμό του Μάικλ Μπράουν επιχείρησε να ρίξει η εισαγγελία του Φέργκιουσον, δημοσιεύοντας τις -αποκλίνουσες μεταξύ τους- καταθέσεις σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό -χωρίς να πετυχαίνει πάντως να κατευνάσει την οργή.

Το σώμα των ενόρκων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι έκρινε ότι δεν υπάρχει έδαφος για να απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό που πυροβόλησε θανάσιμα τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, απόφαση που πυροδότησε σχεδόν αυτοστιγμεί νέες ταραχές.

Oι καταθέσεις δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα με την απόφαση και αρκετές αποκλίνουν σε βασικά σημεία, ενώ άλλες είχαν αλλαχθεί μπροστά σε στοιχεία που προέκυπταν.

Το 12μελές σώμα των ενόρκων -τα εννέα μέλη λευκοί, και τα τρία Αφροαμερικανοί, στοιχείο που έχει τη σημασία του σε μία υπόθεση με πολύ έντονη τη φυλετική διάσταση- εξέτασε τις καταθέσεις μαρτύρων, τα στοιχεία από το σημείο της τραγωδίας και τα πορίσματα των τριών νεκροψιών που είχαν γίνει στο σώμα του Μπράουν.

Οι ένορκοι καλούνταν να αποφασίσουν εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ντάρεν Ουίλσον, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Στη διαδικασία δεν κρινόταν η ενοχή αλλά το εάν υπάρχουν αποδείξεις που θα μπορούσαν μετέπειτα να οδηγήσουν σε τελική καταδίκη.

Ο Ουίλσον υποστήριξε ότι έδρασε φοβούμενος για τη ζωή του και εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία για την περίπτωση απειλής της αστυνομικού.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι καταθέσεις μαρτύρων απέκλιναν και ορισμένες από αυτές άλλαξαν όταν έγιναν γνωστά τα ευρήματα των ιατροδικαστών -τα πορίσματα των τριών ξεχωριστών νεκροψιών συνέπιπταν «στους κεντρικούς τους άξονες», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη διαδικασία, ο Ουίλσον βρισκόταν στο περιπολίκο όταν συνάντησε τον Μπράουν και έναν φίλο του που εκείνη την ώρα περπατούσαν στο δρόμο. Καθώς ο Ουίλσον και ο Μπράουν μιλούσαν, ο Ουίλσον πρόσεξε ότι ο Μπράουν είχε πούρα και τα ρούχα του ταίριαζαν στην περιγραφή υπόπτου κλοπής από κατάστημα που είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα.

Ακολούθησε διαμάχη μεταξύ τους στην πόρτα του συνοδηγού. Ο Ουίλσον πυροβόλησε δύο φορές ενώ ήταν καθισμένος στο όχημα και άλλες δέκα βγαίνοντας και κυνηγώντας τον Μπράουν.

Το αίμα του Μπράουν βρέθηκε στις δύο πόρτες της πλευράς του οδηγού, στην εξωτερική πλευρά, όπως και στο εσωτερικό της πλευράς του οδηγού. Αίμα του θύματος βρέθηκε επίσης στα ρούχα του Ουίλνσον και στο όπλο του.

Το πρώτο τραύμα που υπέστη ο Μπράουν θεωρείται ότι ήταν από σφαίρα στη δεξιά παλάμη και η μόνη εξ επαφής. Δέχθηκε άλλους έξι πυροβολισμούς, ο τελευταίος των οποίων θεωρείται ότι ήταν εκείνος στο κεφάλι. Το σώμα του ήταν περίπου 46 μέτρα από το όχημα του Ουίλσον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk