Ο γαλλικός όμιλος Imerys απορροφά την ελληνική S&B

Ο γαλλικός όμιλος Imerys, η μεγαλύτερη εταιρεία ορυκτών του κόσμου απορροφά την ελληνική S&B της οικογένειας Αικ. Κυριακοπούλου.

Στον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys περνά η ελληνική εταιρεία S&B (πρώην Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης), συμφερόντων της οικογένειας Κυριακόπουλου, όπως έγινε γνωστό χθες με επίσημη ανακοίνωση της Imerys στο γαλλικό χρηματιστήριο.

Η οικογένεια ελέγχει σήμερα το 61% της S&B (το υπόλοιπο 39% ανήκει στο fund Rhone Capital) και θα λάβει 311 εκατ ευρώ σε μετρητά αλλά και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατ.,που θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου. Επίσης, η Imerys αναλαμβάνει και υποχρεώσεις της S&B ύψους 235 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του deal η οικογένεια Κυριακόπουλου θα διαθέτει ποσοστό 4,4% της Imerys και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο της Imerys.

Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως οι δραστηριότητες στην Ελλάδα (ορυχεία στη Μήλο) θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις Βωξίτη στον Παρνασσό που παραμένουν στην οικογένεια..

Η S&B ήταν εισηγμένη στο ΧΑ αλλά μετά τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η οικογένεια Κυριακόπουλου το 2013 αποχώρησε από το ΧΑ, κίνηση που συνοδεύτηκε και από την αλλαγή έδρας στο Λουξεμβούργο.

Η S&B δραστηριοποιείται σε 22 χώρες, απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και το 2013 είχε τζίρο 441 εκατ. ευρώ.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Imerys, Giles Michel,, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας.

«Υποδεχόμαστε την ομάδα της S&B η οποία μοιράζεται ίδια αξία και κουλτούρα και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσίας μας στον κλάδο των μετάλλων. Η δυναμική της εταιρίας προς την καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξης θα αποτελέσουν τους κλύριους καταλύτες θα προσδώσουν αξία στους μετόχους» τόνισε ο πρόεδρος της γαλλικής εταιρίας.

Η Imerys είναι μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, με πάνω από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες, ενώ απασχολεί περίπου 16.000 εργαζομένους.

Το 2013 κατέγραψε έσοδα 3,69 δισ. ευρώ και κέρδη 304 εκατ. ευρώ. Είναι εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο και η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη CAC 40.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk