Επιδείνωση κατέγραψε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στη Βόρειο Ελλάδα σύμφωνα με το Δείκτη Northern Greece Business Index 500 που καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τον Οκτώβριο κατέγραψε απότομη πτώση και διαμορφώθηκε στο -15, έναντι -6 τον Σεπτέμβριο, -12 τον Αύγουστο, -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -20 τον Οκτώβριο του 2013.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 31% τον Σεπτέμβριο του 2014. Την ίδια στιγμή στο 54% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχώρησε στο 30%, έναντι 35% τον Σεπτέμβριο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις κατέδειξαν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως αυτός παρουσίασε ανοδική πορεία (22%, έναντι 17% τον Σεπτέμβριο). Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 40% των επιχειρήσεων (35% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Σεπτεμβρίου του 2014), ενώ στασιμότητα αναφέρει το 38%, έναντι 48% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 17% διαμορφώθηκε πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 12% τον Σεπτέμβριο του 2014. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 7%, όσο και τον Σεπτέμβριο, ενώ το 76% των επιχειρήσεων απάντησε πως θα διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Για το επόμενο εξάμηνο, μειώθηκαν πολύ και φθάνουν στο 14% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι ποσοστού 23% τον Σεπτέμβριο. Στασιμότητα προβλέπει το 56% (46% τον Σεπτέμβριο) και επιδείνωση το 30%, έναντι 31% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα η υποχώρηση του δείκτη τον Οκτώβριο αποδίδεται στις «κυβερνητικές παλινδρομήσεις» για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, καθώς η αγορά δεν επικρότησε την προσπάθεια και προεξόφλησε ως μη ρεαλιστική μια τέτοια κίνηση, ενώ το αποτύπωμα της λάθος κίνησης της κυβέρνησης ήταν έντονο και στο δείκτη του Χρηματιστηρίου.