Μπενουά Κερέ: Η χαμηλή ανάπτυξη βάζει σε κίνδυνο την ευρωζώνη

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει να εμφανίσει χαμηλή ανάπτυξη εάν δεν ληφθούν μέτρα εναρμόνισης της δημοσιονομικής πολιτικής με την νομισματική πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε σήμερα Τρίτη από την Κύπρο ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει να εμφανίσει χαμηλή ανάπτυξη εάν δεν ληφθούν μέτρα εναρμόνισης της δημοσιονομικής πολιτικής με την νομισματική πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε σήμερα Τρίτη από την Κύπρο ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία με τίτλο «Σύγχρονες εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ» ο Κερέ αναφέρθηκε αρχικά στην ανάληψη της εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ από την ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για μια «σημαντική ημέρα» που σηματοδοτεί το μεγαλύτερο ενιαίο βήμα προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση από τη δημιουργία του ευρώ.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ ο Κερέ ανέφερε πως η κληρονομιά της κρίσης, ήτοι η ασθενής ζήτηση, το υψηλό χρέος και η ανεργία συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης. «Εάν δεν υπάρξει το κατάλληλο μίγμα νομισματικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής διατρέχουμε εκ νέου τον κίνδυνο μιας αυτοεκπληρούμενης απώλειας της τρέχουσας χρονικής συγκυρίας και μιας καθυστέρησης της ανάπτυξης», είπε ο Κερέ.

Ο ίδιος τόνισε πως τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ κατέδειξαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών της ζώνης του ευρώ είναι ήδη σε θέση να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. «Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα των κεφαλαίων του τραπεζικού τομέα υπερβαίνουν τις κανονιστικές ελάχιστες απαιτήσεις από ένα μεγάλο περιθώριο», τόνισε, προσθέτοντας πως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν έλλειμμα κεφαλαίων έχουν προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να φτάσουν στα απαιτούμενα επίπεδα κεφαλαιοποίησης.

Παρ ‘όλα αυτά, υπογράμμισε πως η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δεν είναι αρκετή από μόνη της για να επιφέρει ισχυρή ανάπτυξη, καθώς υπάρχουν εναπομείναντα εμπόδια στην πιστωτική ανάκαμψη που προέρχονται όχι μόνο από την υποτονική εγχώρια ζήτηση, αλλά και από το υψηλό επίπεδο του χρέους των επιχειρήσεων, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις φορολογικές δομές που καταπνίγουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, επομένως, να συνεχίσουν να αξιοποιούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική θέση τους και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κερέ. Σύμφωνα με τον ίδιο η εμπειρία της κρίσης στην ευρωζώνη έχει καταδείξει ότι συνολικά οι εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα έναντι περισσότερο σταδιακών προσεγγίσεων.

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε πως από την έναρξη του διεθνούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας έως σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk