Ομαδικές απολύσεις-συνδικαλιστικός νόμος σε τηλεδιάσκεψη με τρόικα

Σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο συζήτησε το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σοβαρά εργασιακά θέματα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο συζήτησε το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τα εργασιακά αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των δανειστών, που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι αν δεν βρεθεί σημείο επαφής δεν επιστρέφουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ιδιαιτέρως κρίσιμης, αφού από αυτή εξαρτώνται σειρά θεμάτων όπως οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και για την μετά το μνημόνιο πορεία της Ελλάδας.

Με τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση να στενεύουν εν όψει και του Eurogroup του Νοεμβρίου, οι επαφές της με την τρόικα είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα.

Ειδικότερα, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας, Άννας Στρατινάκη και στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, εν όψει της επικείμενης συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η διάσκεψη, που έληξε νωρίς το απόγευμα, είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εργασιακά θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα, θέση με την οποία συντάχθηκε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας κατά την πρόσφατη συνάντηση της Γενεύης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επιμέρους αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, που ισχύει από το 1982, σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι συνδικαλιστικές άδειες και η χρηματοδότηση των συνδικάτων, εφόσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται από το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα, προκειμένου να πιάσουν δουλειά από αύριο, Τρίτη. Η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής της τρόικας παραμένει άγνωστη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk