Ανοιχτά τα καταστήματα με εκπτώσεις και αντιδράσεις

Συγκέντρωση έξω από το Mall πραγματοποίησαν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), η οποία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία κόντρα στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές.

Συγκέντρωση έξω από το Mall πραγματοποίησαν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΛΕ), η οποία έχει κηρύξει 24ωρη απεργία κόντρα στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές.

Οι συγκεντρωμένοι στην είσοδο του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι κρατούσαν πανό με συνθήματα «Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» και «Ποτέ την Κυριακή»

Τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά σήμερα, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου από τις 11 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Ο εμπορικός κόσμος αναμένει οι αγοραστές να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καθώς και το Σάββατο, πρώτη μέρα των εκπτώσεων, όπως αναφέρεται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους ήταν αυξημένη.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, σημειώνοντας:

Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Τονίζεται, επίσης, ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν, ούτε πληρώθηκαν».

Η κατάσταση στην περιφέρεια

Ένταση επικράτησε έξω από πολυκατάστημα στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος και εμπόδισαν την πρόσβαση των πελατών. Προκλήθηκε ένταση μεταξύ πελατών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία.

Στα Χανιά, τα καταστήματα άνοιξαν κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κλειστά έμειναν σε άλλα σημεία και στις συνοικίες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωσή του είχε ενημερώσει τους εμπόρους της πόλης ότι αν επιθυμούν μπορούν να έχουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από την εμπειρία των ανοικτών καταστημάτων άλλες Κυριακές του χρόνου ο τζίρος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των εμπόρων.

«Οι συνάδελφοι έμποροι είναι ελεύθεροι να πράξουν όπως επιθυμούν»τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες των εκπτώσεων

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk