Με ζέστη που φτάνει τους 41 βαθμούς γιορτάζεται την Παρασκευή ο Δεκαπενταύγουστος.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει ελαφρώς το Σάββατο από τα Δυτικά και τα Βόρεια.

Τη Δευτέρα, ο υδράργυρος θα έχει υποχωρήσει γύρω στους 35 βαθμούς και η διαφορά σε σχέση με τις μέρες του καύσωνα θα είναι πλέον αισθητή.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η μέγιστη θερμοκρασία το Σάββατο θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς στα Δυτικά και τα Βόρεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ζέστη θα διατηρηθεί μέχρι και τους 40 βαθμούς.

Από τους 24 μέχρι τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, 23 έως 36 στη Θεσσαλονίκη.

Για την Κυριακή η ΕΜΥ προβλέπει πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Βροχές ή ακόμα και πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται στα Δυτικά, τα Κεντρικά και τα Βόρεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος.

Άνεμοι που μπορούν να φτάσουν πρόσκαιρα τα 8 μποφόρ προβλέπονται στα πελάγη.

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας μετά τον τελευταίο καύσωνα αναμένεται τη Δευτέρα.


Ανοιχτές οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων λόγω καύσωνα

Ανοιχτές θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς. Την Παρασκευή 15/8 οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Προληπτικά μέτρα και στον Πειραιά

‘Έκτακτα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες, λαμβάνει και ο δήμος Πειραιά.

Με εντολή του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, έως και το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:

Κ.Α.Π.Η. Α1
Διεύθυνση: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37
Τηλέφωνο: 210 4511216, 210 4511385

Κ.Α.Π.Η. Β1
Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 9-11
Τηλέφωνο: 210 4134052, 210 4134130

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη Θεσσαλονίκη για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Αρκετές κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοικτές τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη για τον καύσωνα.

Το Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo “Ιωάννης Βελλίδης”, στο χώρο της ΔΕΘ, θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό έως και τις 16 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα εντός του κλιματιζόμενου χώρου του συνεδριακού κέντρου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, θα παρέχει κλιματιζόμενους χώρους στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) (στις οδούς Σαχτούρη 1 και Αλεξανδρείας 27) και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Μοναστηρίου 62).

Οι χώροι θα λειτουργήσουν ως αίθουσες υποδοχής και αναμονής του κοινού, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και το Σάββατο, 16 Αυγούστου.

Έως το ίδιο χρονικό διάστημα, η δημοτική αρχή του Δήμου Νεάπολης–Συκεών αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί κλιματιζόμενοι χώροι, προκειμένου να φιλοξενηθούν ηλικιωμένοι, ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και οικογένειες που δεν έχουν κλιματιστικό στο σπίτι.

Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι παρακάτω αίθουσες: Στη Δημοτική Ενότητα Συκεών το Γ’ ΚΑΠΗ – ΚΗΦΗ (Μεσολογγίου) και το δημαρχείο Νεάπολης – Συκεών, στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης το Α’ ΚΑΠΗ (Κουντουριώτη 29), στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου το Γ’ ΚΑΠΗ (Λεωφόρος Οχι) και στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων η αίθουσα συσκέψεων και το ΚΑΠΗ στο πρώην δημαρχείο.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, μετά το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ στη χώρα μας τις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με το οποίο θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Το υπουργείο Υγείας, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει, ήδη, ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:

– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.

– Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.

– Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).

– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

– Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά λουτρά και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Ποτίστρες για τα αδέσποτα τοποθέτησε λόγω καύσωνα ο Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης,σε μια προσπάθεια να βρίσκουν νερό τα αδέσποτα ζώα που δοκιμάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Αθήνα.

Σε έκκλησή του μέσω Twiiter την Τετάρτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν ώστε τα δοχεία νερού για τα αδέσποτα να μείνουν γεμάτα και όσο γίνεται πιο δροσερά.

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εν όψει του καύσωνα υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφριάς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασιακά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.