Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών προωθεί η Βρετανία και η Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Το σχέδιο καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, καλώντας παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες.

Οι αυτονομιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής, εάν το Κίεβο δεχθεί εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, αν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως τρομοκρατικές οργανώσεις».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ είχε ενώσει τη φωνή του με αυτές άλλων ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι χαρακτήριζαν απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής, κατηγορώντας τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και κακομεταχειρίζονται τις σορούς των επιβατών.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος»
δήλωσε ο Τόνι Άμποτ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

« Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου.

«Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία»
αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος-παρίας αν δεν συνεργαστεί και δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει».

Oι Ρώσοι πρέπει να ξέρουν ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω τους. Το πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτό το περιστατικό θα καθορίσει το πώς θα τους βλέπει ο κόσμος στους επόμενους μήνες και χρόνια, σημείωσε.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο της συντριβής.

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί, για τμήματα του αεροσκάφους που έχουν εξαφανιστεί, γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ, η Malaysia Airlines δημοσίευσε το Σάββατο τη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες της που επιθυμούν να ακυρώσουν εισιτήριά τους.

«Οι επιβάτες μπορούν να ανταλλάξουν ή να ακυρώσουν, μέχρι την Πέμπτη, εισιτήρια για τα οποία είχαν κάνει κράτηση έως την 31η Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε ο εθνικός αερομεταφορέας της Μαλαισίας.

Θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Το Σάββατο, ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση, ενώ την Κυριακή εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι αυτά έχουν μεταφερθεί στο Ντόνετσκ, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Και ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτονομιστές έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

«Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας» ανέφερε σε δήλωσή του.