Την καταβολή μετρητών που κυμαίνονται μεταξύ 112 και 125 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους μετόχους της Forthnet περιλαμβάνει η κοινή πρόταση του Vodafone Group και της Wind Hellas για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.

Η πρόταση των δύο τηλεπικοινωνιακών παρόχων προβλέπει επίσης την ανάληψη των δανείων και όλων των οικονομικών υποχρεώσεων της Forthnet, που ανέρχονται σήμερα σε 663 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 325 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικά δάνεια και 200 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της Forthnet, τις οποίες δεν κατέχουν Vodafone – Wind, θα κυμανθεί μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με απάντηση της πρώτης σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται οι όροι και προϋποθέσεις, όπως η διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου και οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, η πλήρωση των οποίων, σύμφωνα με την Forthnet, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της.

Σημειωτέον ότι ο ΟΤΕ είχε πρόσφατα υποβάλει μη δεσμευτική πρόταση, που κυμαίνεται μεταξύ 250-300 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των δραστηριοτήτων συνδρομητικών τηλεόρασης της NOVA. Σύμφωνα με την Forthnet, δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα της συγκεκριμένης, μη δεσμευτικής προσφοράς. Κατά πληροφορίες, η Forthnet δεν έχει απαντήσει στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το διοικητικό συμβούλιο της Forthnet δεν αναμένεται να λάβει από μόνο του την απόφαση για το ποια προσφορά θα αποδεχθεί. Όπως αναφέρεται, είναι πιθανόν να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου, με αντικείμενο την αναλυτική εξέταση των προσφορών, και την κατάθεση πορίσματος προς ΔΣ, το οποιο με την σειρά του να εξετάσει την σκοπιμότητα της αποδοχής τους και να εισηγηθεί σχετικά στους μετόχους. Τυχόν αποδοχή πρότασης θα οδηγούσε σε νομικό και οικονομικό έλεγχο (due diligence) κι έπειτα στην κατάθεση δεσμευτικής πρότασης προς τους μετόχους.

Πάντως, πηγές της αγοράς μιλούν για τελείως διαφορετικές προτάσεις, καθώς τυχόν έγκριση της πρόταση του ΟΤΕ περί απόκτησης της NOVA, θα άφηνε την Forthnet με ένα «στρατηγικό μειονέκτημα», αφού θα έχανε την συνδρομητική τηλεόραση, ενώ το τίμημα, ως φαίνεται, θα κατευθυνόταν στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων που αναλογούν στη NOVA. Όπως λένε, η προσφορά του ΟΤΕ μπορεί να βρει τον δρόμο της προς τους μετόχους, μπορεί όμως και όχι, καθώς εξαρτάται από τις τράπεζες και την διοίκηση.

Αντίθετα, όπως σημειώνουν, η προσφορά των Wind – Vodafone προβλέπει μετρητά απευθείας προς τους μετόχους για την εξαγορά του υπολοίπων μετοχών του συνόλου της εταιρίας. Πάντως, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του κλάδου, πρόκειται για «βραδύκαυστες» διαδικασίες, που δεν αναμένεται να καρποφορήσουν, προτού περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες.