Σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου που υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων υπέγραψαν την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης.
Κατά την ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «η δωρεά αποδεικνύει το μέγεθος της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς του κ. Ευγενίδη για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας».
Σημείωσε επίσης ότι «είναι γεγονός ότι οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού, τα τελευταία χρόνια, δε βρίσκονται ούτε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ούτε παρέχουν υπηρεσίες και υποδομές ανάλογες με αυτές τις οποίες θα έπρεπε να παρέχουν. Και είναι διπλή ευθύνη, ευθύνη τόσο των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτή την ευθύνη, κι ευθύνη βέβαια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού που μας έχει οδηγήσει στη μείωση των προϋπολογισμών, στη μείωση του προσωπικού, στις δυσκολίες πρόσληψης προσωπικού και στις δυσκολίες αγοράς καινούριου εξοπλισμού .Ευελπιστώ ότι μέσα στο καλοκαίρι αξιοποιώντας επιτέλους ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορέσουμε να εξοπλίσουμε τις σχολές με καινούριο ναυτιλιακό εξοπλισμό ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα είναι μία σημαντική αναβάθμιση της υλικοτεχνικής τους υποδομής.»
Και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προϋπολογισμών οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή, «αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αμέσως μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 500.000 για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και που δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη».
Ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησε επίσης και για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση λέγοντας ότι «δικιά μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να ανοίξει προς την κατεύθυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στη παροχή ναυτικής εκπαίδευσης και πρέπει να ανοίξει στη λογική της ενίσχυσης των πηγών μέσα από το οποίο θα βγαίνουν οι Έλληνες ναυτικοί. Για αυτό άλλωστε προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του Π.Δ 243 για τα προσόντα των ναυτικών ώστε σήμερα και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων να μπορούν να αποκτούν σχετικά εύκολα τη ναυτική ιδιότητα και να μπορούν να μπαρκάρουν ως προσοντούχοι σε καράβια είτε της Ελληνικής σημαίας είτε πλοία που φέρουν τρίτες σημαίες».
Ο κ. Ευγενίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος, όπως τόνισε, «με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν». Επιπλέον στάθηκε στην πολυετή συνεισφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς διαχρονικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία βρίσκεται συνεχώς κοντά της.
Ακόμα περιέγραψε μία σειρά χρόνιων ενεργειών του Ιδρύματος για τη Ναυτική Εκπαίδευση, όπως τη διανομή ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλων σε 44.000 αντίτυπα περίπου, τη χορήγηση 50 υποτροφιών από το 1989 έως σήμερα σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τη διεξαγωγή δύο ερευνών με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την ανάθεση στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, καθώς και της επικαιροποίησης των βιβλίων του Ιδρύματος ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010), αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ).
Επεσήμανε ακόμη ότι «κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά και από πολλούς για την Ναυτική Εκπαίδευση, άλλες φορές τεκμηριωμένα και άλλες φορές όχι. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι o Έλληνας ναυτικός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στον αγώνα της ποντοπόρου Ναυτιλίας να κρατήσει τα ηνία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και της σκληρά δοκιμαζόμενης ακτοπλοΐας, και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου, του οποίου οι υπηρεσίες είναι πολύτιμες και αναγνωρισμένες στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας».
Στην εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη του Ιδρύματος Ευγενίδου.