Τρεις συμφωνίες για την προστασία της θάλασσας, την εξουσιοδότηση κινεζικού φορέα για την παροχή υπηρεσιών σε πλοία που φέρουν ελληνική σημαία και για την οικονομική ενίσχυση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα θα υπογραφούν από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του κινέζου πρωθυπουργού κ. Λι Κετσιάνγκ που ξεκινά την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας (SOA) και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μνημόνιο θα αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών σε διάφορους τομείς όπως η θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, η αναζήτηση και αξιοποίηση θαλασσίων πόρων, η θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών.
Επιπλέον θα περιλαμβάνει την εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων, την επιβολή του νόμου στη θάλασσα και τη θαλάσσια πολιτική. Στόχος να υπάρξει συνεργασία μέσω επιστημονικών ιδρυμάτων, η πραγματοποίηση σεμιναρίων και η ανταλλαγή πληροφοριών και επισκέψεων.
Επίσης θα υπογραφεί συμφωνία εξουσιοδότησης του Οργανισμού China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία. Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περισσότερο το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.
Η τρίτη συμφωνία αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, θα αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Επισημαίνουν πως η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, αποτελούσε σημαντική επιδίωξή εδώ και καιρό. Παράλληλα τονίζουν ότι το 2010 σε περίοδο οικονομικής κρίσης η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιούργησε ένα κεφάλαιο 5 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τους έλληνες πλοιοκτήτες να αγοράσουν πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα.
Επιπρόσθετα, πάντα βάσει των ίδιων πληροφοριών, στη συμφωνία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία.
Η «ναυτική» ταυτότητα της Κίνας
Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services, η Κίνα (μαζί με την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ) κατέχει 5.948 πλοία άνω των 100 gt συνολικής μεταφορικής ικανότητας 198.448 εκατ. dwt, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Επίσης η Κίνα συνεχίζει παράλληλα ένα ναυπηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης του εθνικού της στόλου που στοχεύει στον σταδιακό περιορισμό της ζήτησης υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών. Αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού ήταν ο σχεδόν διπλασιασμός του στόλου της την τελευταία τετραετία. Ακόμη η Κίνα περιλαμβάνεται στη Λευκή Λίστα του (PARIS MοU) για το έτος 2013, γεγονός που, όπως λένε άνθρωποι της Ναυτιλίας, υπογραμμίζει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στόλου της.
Επιπλέον αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ και αντίστοιχα η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας.
Από τα κινεζικά λιμάνια διακινείται το 24,2% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, κοντά στα δύο τρίτα (63%) της παγκόσμιας μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος, ενώ ήδη από τον Δεκέμβριο 2012 η Κίνα εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση παγκοσμίως σε εισαγωγές πετρελαίου, με εισαγωγές που έφτασαν στα 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Συμφέρουσες σχέσεις
Στελέχη της ποντοπόρου ναυτιλίας τονίζουν ότι η γενικότερη στρατηγική εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, εξαγωγών και αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής που εφαρμόζει η Κίνα αυξάνει τη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών. Συμπληρώνουν ότι ως πάροχος τέτοιων υπηρεσιών, η χώρα μας έχει ιδιαίτερο συμφέρον να διατηρήσει τις πολύ καλές ναυτιλιακές σχέσεις με την Κίνα, που θα επιτρέψουν την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των ελληνικών πλοίων στα διακινούμενα προς και από την Κίνα φορτία.
Η Κίνα επίσης μέσω της πολιτικής που ακολουθεί στο τομέα της ναυτιλίας έχει σκοπό να κατακτήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, γεγονός στο οποίο συντείνουν και τα πολλά νεότευκτα πλοία που κατασκευάζουν τα κινεζικά ναυπηγεία, καθώς και η γενικότερη πολιτική χρησιμοποίησης της ναυτιλίας ως ένα επιπρόσθετο «όχημα» για τη διατήρηση και επαύξηση των ρυθμών ανάπτυξής της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της αισθητής παρουσίασης της στα φετινά Ποσειδώνια κυρίως με κρατικά και ιδιωτικά ναυπηγεία.
Σημειώνεται πως πέρυσι η Κίνα κατείχε τα πρωτεία στην παγκόσμια παραγωγή, με τους έλληνες πλοιοκτήτες να είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων (μετά τους κινέζους ομολόγους τους). Οπως δείχνουν τα στοιχεία τα κινεζικά ναυπηγεία αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή για τα ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα κατά το 2013.
Ειδικότερα οι έλληνες εφοπλιστές προχώρησαν στην παραγγελία 141 πλοίων από τα κινεζικά ναυπηγεία, ολικής χωρητικότητας 6.869.373 gt και 5,02 εκατ. τόνων αντισταθμισμένης ολικής χωρητικότητας (CGT).
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η Κίνα επιδιώκει να διατηρήσει και παράλληλα να αυξήσει την προνομιακή της σχέση με την ελληνική ναυτιλία.