Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος του Λονδίνου εναντίον της υποψηφιότητας του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει πως «κανείς δεν ψήφισε τον κύριο Γιούνκερ για την ηγεσία της επιτροπής». Εκστρατεία «σεβαστείτε την ψήφο μας» με στόχο όσους αντιτίθενται στον Λουξεμβούργιο, συνεχίζονται οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Ρομπάι με την Ευρωβουλή.

Δείχνοντας για άλλη μία φορά πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ο βρετανός πρωθυπουργός σκληραίνει τον τόνο της αντιπαράθεσης και απορρίπτει για πρώτη φορά ευθέως τη νομιμοποίηση του Γιούνκερ για την ηγεσία της Κομισιόν.

Σε άρθρο του στην γερμανική Sueddeutsche Zeitung, ο Κάμερον λέει ότι «οι πολίτες που ψήφισαν στις ευρωεκλογές θέλησαν να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές, όχι τον πρόεδρο της Κομισιόν».

«Ο Γιούνκερ δεν έβαλε πουθενά υποψηφιότητα και δεν ψηφίστηκε από κανέναν»
τονίζει ο βρετανός πρωθυπουργός. Αντιθέτως, υποστηρίζει, η συμφωνία για τον Γιούνκερ έγινε «παρασκηνιακά από τα κόμματα».

Η σύγκρουση για την προεδρία της Κομισιόν έχει γίνει μάχη για το γράμμα και το πνεύμα της Λισαβόνας. Μετά τις ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή κάλεσαν τους «28» να εισηγηθούν για την προεδρία της Κομισιόν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως κορυφαίο υποψήφιο του πρώτου κόμματος ΕΛΚ.

Ωστόσο, στη Σύνοδο οι «28» αρνήθηκαν ουσιαστικά να το κάνουν. Η Συνθήκη της Λισαβόνας λέει ότι η εισήγηση για τον πρόεδρο γίνεται από τους ευρωπαίους ηγέτες «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», και μετά ψηφίζεται από την Ευρωβουλή.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, στον οποίο οι «28» είχαν αναθέσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ευρωβουλή για το ζήτημα, είχε συνομιλήσει την Πέμπτη με τους αρχηγούς του ΕΛΚ και των S&D.

Μετά τη συνάντηση, ο μεν Βέμπερ του ΕΛΚ είπε πως διαμήνυσε «σε πνεύμα συνεργασίας» στον Ρομπάι τη θέση πως η εισήγηση πρέπει να γίνει για τον Γιούνκερ, ενώ και ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ως «δημοκρατική παράδοση» πως την εντολή την παίρνει ο νικητής των εκλογών, «οπότε και ως Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουμε τον Γιούνκερ».