Η ανακάλυψη γενετικά πανομοιότυπων ιών MERS σε έναν Σαουδάραβα και την καμήλα του ενισχύει τις υποψίες ότι το φονικό Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής μεταδίδεται στον άνθρωπο από τις δρομάδες καμήλες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η πλειονότητα των καμήλων στη Σαουδική Αραβία -επίκεντρο της επιδημίας- είναι μολυσμένες από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στον άνθρωπο τον Ιούνιο του 2012.

Μέχρι σήμερα όμως παραμένει ασαφές το εάν οι καμήλες μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο ή το αντίστροφο. Δεν έχει αποκλειστεί εξάλλου να υπάρχει κάποιο άλλο ζώο που μεταδίδει το MERS τόσο στις καμήλες όσο και στους ανθρώπους.

Το νέο εύρημα

Μελέτη που δημοσιεύουν Σαουδάραβες ερευνητές στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» ενισχύει τώρα τις υποψίες για το ρόλο των δρομάδων.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός που σκότωσε έναν 44χρονο καμηλιέρη το Νοέμβριο του 2013 είχε «πανομοιότυπη» γενετική αλληλουχία με τον ιό που ανιχνεύθηκε σε μια από τις εννέα καμήλες του. Το ζώο φαίνεται ότι εμφάνισε συμπτώματα του αναπνευστικού πριν από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος, όπως τονίζει η μελέτη είχε βάλει τοπικό φάρμακο στη μύτη της καμήλας.

«Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι αυτή η θανατηφόρος λοίμωξη με τον κοροναϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής μεταδόθηκε μέσω στενής επαφής με μολυσμένη καμήλα» γράφουν οι ερευνητές.

Την είδηση κλήθηκε να σχολιάσει στο BBC ο καθηγητής Πολ Κέλαμ, ειδικός του Ινστιτούτου Sanger της κοινωφελούς οργάνωσης Wellcome Trust στη Βρετανία. Αναγνώρισε ότι η μελέτη ενισχύει τις υποψίες για το ρόλο των καμήλων, επισήμανε όμως ότι «οι καμήλες εξετάστηκαν αφότου έγινε η διάγνωση στον ασθενή, κάτι που καθιστά δύσκολη την απόδειξη της κατεύθυνσης μετάδοσης».

Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο να μεταδόθηκε ο ιός από τον καμηλιέρη στο ζώο του δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από το ξέσπασμα της επιδημίας το καλοκαίρι του 2012 έχουν αναφερθεί σχεδόν 800 κρούσματα MERS και σχεδόν 300 θάνατοι.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία και γειτονικές χώρες, ωστόσο σποραδικά κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Ο ιός, συγγενικός του ιού του SARS που προκάλεσε επιδημία το 2002-03, προκαλεί αρχικά συμπτώματα σαν της γρίπης, τα οποία όμως μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Ειδική θεραπεία δεν υπάρχει.