Αυτό το αμφίβιο δείχνει να γνωρίζει ότι οι καλές καντάδες απαιτούν χώρους με καλή ακουστική. Ένα μικρό, δενδρόβιο βατράχι στην Ταϊβάν πηδά μέσα στα ρείθρα των όμβριων υδάτων για να κάνει το ερωτικό του κάλεσμα να ακούγεται δυνατά.

Ζωολόγοι του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν στην Ταϊπέι παρατήρησαν ότι οι βάτραχοι του ενδημικού είδους Kurixalus idiootocus σύχναζαν στα τσιμεντένια ρείθρα των όμβριων υδάτων την περίοδο της αναπαραγωγής, από Φεβρουάριο μέχρι Σεπτέμβριο. Αναρωτήθηκαν λοιπόν μήπως αυτές οι ανθρώπινες κατασκευές χρησιμοποιούνταν ως συναυλιακοί χώροι.

Ζώα που χρησιμοποιούν μεγάφωνα

Στη βιβλιογραφία, εξάλλου, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ζώων που χρησιμοποιούν μεγάφωνα. Ο βάτραχος της Βόρνεο Metaphrynella sundana κοάζει μέσα σε κουφάλες δέντρων που λειτουργούν ως ηχεία, ενώ η νυχτερίδα Thyroptera tricolor της Κόστα Ρίκα κουρνιάζει μέσα σε φύλλα σε σχήμα χωνιού, τα οποία ενισχύουν την ακοή της.

Φαίνεται ότι και το Κ.idiootocus, μήκους 2 έως 4 εκατοστών, ακολουθεί μια παρόμοια τακτική. Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαίες τοποθεσίες δειγματοληψίας, τόσο μέσα στα ρείθρα (ένθετη) όσο και στις γειτονικές δασωμένες περιοχές όπου ζει κανονικά το αμφίβιο, και επιπλέον μέτρησαν την ένταση και τη διάρκεια των κοασμάτων σε κάθε περίπτωση.

Μέσα στα ρείθρα, η πυκνότητα βατράχων ήταν υπερδιπλάσια από ό,τι σε γειτονικές περιοχές και έφτανε τα 1,64 αρσενικά άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, συγκριτικά με μόλις 0,02 αρσενικά ανά τετραγωνικό έξω από τα ρείθρα.

Επιπλέον, τα κοάσματα μέσα από τα ρείθρα ήταν κατά μέσο όρο 4 decibel πιο δυνατά, και ακούγονταν να έχουν 10% μεγαλύτερη διάρκεια, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Zoology.

Τα τσιμεντένια ρείθρα ως «φαράγγια»

Το συμπέρασμα είναι ότι τα αμφίβια χρησιμοποιούν τα τσιμεντένια ρείθρα ως «φαράγγια» που ενισχύουν την ένταση του ήχου.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να ελέγξουν το κατά πόσο οι καντάδες στο λούκι αυξάνουν τελικά την αναπαραγωγική επιτυχία των αρσενικών.