Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ ανέπτυξαν ένα «βιο-φυτοφάρμακο» από το δηλητήριο μιας αράχνης της Αυστραλίας και από την πρωτεΐνη ενός φυτού, το οποίο δεν είναι βλαπτικό για τις μέλισσες.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το νέο εντομοκτόνο συνδυάζοντας το δηλητήριο της αράχνης του είδους Atrax robustus (funnel web spider) και την πρωτεΐνη λεκτίνη του φυτού γάλανθος (Galanthus nivalis).

Κατάρρευση μελισσών, κατάρρευση παραγωγής τροφίμων

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές χώρες πιστεύεται ότι είναι ο «ένοχος» πίσω από τη δραματική μείωση των μελισσών τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 90% των φυτών σε παγκόσμιο επίπεδο βασίζεται στα επικονιαστικά έντομα για να επιβιώσει. Αυτό σημαίνει ότι η «κατάρρευση» των μελισσών μπορεί να φέρει και… κατάρρευση στην παραγωγή τροφίμων ανά τον πλανήτη.

Το νέο βιο-εντομοκτόνο – Hv1/GNA – επιτρέπει στις μέλισσες να επικονιάζουν χωρίς να βλάπτονται, σύμφωνα με τους ειδικούς της Σχολής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ.

Ασφαλές ακόμη και σε υψηλές δόσεις

Πιστεύεται ότι τα νεονικοτινοειδή βλάπτουν τους πληθυσμούς των μελισσών καθώς επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων, γεγονός που έχει σοβαρή επίδραση στη μάθηση και στη μνήμη τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπίσουν τη γύρη των φυτών αλλά και να γυρίσουν πίσω στις κυψέλες τους. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, μέλισσες εκτέθηκαν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις του «δηλητηριώδους» εντομοκτόνου επί επτά ημέρες. Όπως φάνηκε, δεν υπήρξε επίδραση στη μνήμη των εντόμων, ακόμη και όταν εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις του νέου εντομοκτόνου.

Η δρ Τζέραλντιν Ράιτ από το Εργαστήριο για τις Μελισσοπαραγωγούς Μέλισσες του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ ανέφερε ότι «αν καταστρέψουμε τη βιοποικιλότητα των επικονιαστών, τότε δεν θα έχει πια νόημα πόσο αποτελεσματικά είναι τα εντομοκτόνα μας αφού δεν θα έχουμε πλέον σοδειές να προστατεύσουμε».

Η ειδικός συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πλέον ισχυρά στοιχεία που συνδέουν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα με προβλήματα στην επιβίωση των μελισσών και αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η ανάπτυξη ασφαλών για τις μέλισσες εναλλακτικών».

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ισχύει διετής απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών στην ΕΕ, η οποία σταματά τον ερχόμενο Απρίλιο.