Μια μεγάλη βόλτα στα περίπτερα της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014» στο εκθεσιακό κέντρο Μetropolitan Expo έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον εκτελεστικό διευθυντή των «Ποσειδωνίων» κ. Θοδωρή Βώκο. Αντιθέτως δεν ήταν μαζί η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης που είχαν υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό κατά την προσέλευσή του στην έκθεση.
Όπως έλεγαν άνθρωποι που έχουν επισκεφτεί ίδιες εκθέσεις στο παρελθόν είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τόσα πολλά περίπτερα.
Ο κ. Σαμαράς βγαίνοντας από την αίθουσα όπου έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων άμεσα δέχθηκε τις πρώτες χειραψίες από προσκεκλημένους.
Στη συνέχεια άρχισε να περπατάει στους διαδρόμους έχοντας μπροστά του φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες και πίσω του άντρες της ασφάλειας του και ορισμένους δημοσιογράφους.
Η πρώτη ολιγόλεπτη στάση του ήταν στα περίπτερα του Χονγκ Κονγκ όπου είχε συνομιλία με τους εκθέτες στα αγγλικά. Ακολούθως σταμάτησε και σε άλλα περίπτερα ξένων αντιπροσωπειών όπως των κρατικών ναυπηγείων της Κίνας και της Σιγκαπούρης.
Κάθε φορά τα φλας των φωτογραφικών μηχανών άστραφταν τόσο από τους φωτορεπόρτερ όσο και από τους εκθέτες που ήθελαν να καταγράψουν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο περίπτερό τους ενώ αρκετοί εκθέτες αλλά και επισκέπτες τον σταματούσαν για να τον χαιρετήσουν.
Μάταια επιχειρούσε ο κ. Βώκος να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να συνεχίσουν την περιήγηση καθώς ολοένα περισσότεροι εκθέτες έσπευδαν να τον χαιρετήσουν ή να του ζητήσουν να επισκεφτεί και τα δικά τους περίπτερα.
Με τις κορδέλες
Στην πτέρυγα με τα περίπτερα των ΗΠΑ τον Πρωθυπουργό περίμενε ανάμεσα σε μια ελληνική και μια αμερικανική σημαία ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ναυτιλίας του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ κ. Πολ Γένιχεν. Ο κ. Σαμαράς με τον αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει χαιρετισμό κατά τα εγκαίνια, έκοψαν την κορδέλα εγκαινιάζοντας τα αμερικανικά περίπτερα και συνέχισε την περιήγησή του.
Επίσης σταμάτησε και σε άλλα περίπτερα ρωτώντας τους εκθέτες για τα προϊόντα τους ενώ μπήκε σε αυτό των κρατικών ναυπηγείων της Κίνας. Επιπλέον δέχθηκε να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων και στο περίπτερο του Παναμά.
Περνώντας από το περίπτερο του Επιμελητηριακού Ομίλου για την ανάπτυξη των ελληνικών νησιών άκουσε να τον καλούν στα ελληνικά, ύσετρα από τόσα αγγλικά που είχε ακούσει νωρίτερα, και δέχθηκε την προσφορά από τους εκθέτες για να πιει ένα ούζο από τη Μυτιλήνη μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας.
Στη διαδρομή συνάντησε την πρώην υπουργό κυρία Άντζελα Γκερέκου ενώ στην ομάδα περιήγησης εντάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης.
Στη διαδρομή βρέθηκε με πρώην βουλευτές αλλά και αρκετά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας κάποια από τα οποία έδειχναν προς την πλευρά του κ. Βαρβιτσιώτη λέγοντας πως τους ξέρει λόγω της ενασχόλησής του με τη θάλασσα.
Λιμάνια και λιμενικό
Στο περίπτερο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης και μετά από «αίτημα» των φωτορεπόρτερ στάθηκε για φωτογραφία μπροστά στον χάρτη με τα λιμάνια. Νωρίτερα είχε ρωτήσει τους εκθέτες περιπτέρου σχετικά με προσομειωτή ναυσιπλοϊας και μάλιστα χαριτολογώντας ρώτησε στα αγγλικά εάν η εκπαίδευση γίνεται μόνο με ήρεμη θάλασσα βλέποντας την οθόνη του μηχανήματος. Η εκθέτρια του απάντησε πως η εκπαίδευση γίνεται με όλες τις καιρικές συνθήκες.
Σε εκείνο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όπου είχε σύντομη συνομιλία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δέχθηκε να φωτογραφηθεί με σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας.
Σχεδόν απέναντι ξεχώριζε το περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου τον ανέμεναν ένστολες κοπέλες –στελέχη του Λιμενικού –καθώς και η ηγεσία του Σώματος. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα ζήτησε να φωτογραφηθεί μόνος του με τις κοπέλες και στη συνέχεια μαζί και με τον κ. Βαρβιτσιώτη. Στο πλάι του περιπτέρου τον ανέμενε ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Μελισσανίδης για να τον χαιρετήσει.
Αρχικά ο Πρωθυπουργός με τη συνοδεία του κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο στη συνέχεια επέστρεψε και κατευθύνθηκε προς το σημείο που ήταν ο κ. Μελισσανίδης, με τον οποίο είχαν θερμή χειραψία και ολιγόλεπτη συνομιλία.
Αυτή ήταν και η τελευταία χειραψία καθώς ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από τον χώρο της έκθεσης.