Αποτελεί ένα από τους διατροφικούς πονοκεφάλους για πολλούς γονείς τα παιδιά των οποίων αποφεύγουν την κατανάλωση λαχανικών. Ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι το μυστικό για να βάλουν τα παιδιά τα λαχανικά στο πιάτο τους (και να τα φάνε) είναι να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά πριν συμπληρώσουν τα δύο έτη ζωής.

Νωρίς και επίμονα

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία επενέβησαν στη διατροφή 332 παιδιών ηλικίας 4-38 μηνών από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δανία. Οι ερευνητές προσέθεσαν στη διατροφή των παιδιών ένα πουρέ αγκινάρας. Οι ερευνητές επέμειναν στο να τοποθετούν τον πουρέ στο πιάτο των παιδιών που αρχικά δεν τον έτρωγαν. Σε αυτά τα παιδιά οι ερευνητές έβαλαν 5-10 φορές μπροστά τους τον πουρέ αγκινάρας.

Το 20% των παιδιών δέχτηκε με ευχαρίστηση τον πουρέ και τον έτρωγε όλο ενώ το 40% των παιδιών μπορεί να μην «καθάριζε» το πιάτο του με τον πουρέ αλλά αποδείχτηκε στην πορεία πώς όταν υπήρχε αγκινάρα στο φαγητό τους την έτρωγαν με ευχαρίστηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρότερης ηλικίας παιδιά που έπαιρναν μέρος στη μελέτη έτρωγαν περισσότερο τον πουρέ από τα μεγαλύτερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο ανοιχτό είναι στο να δοκιμάζει νέες εμπειρίες και γεύσεις ενώ μετά την ηλικία των δύο ετών τα παιδιά αρχίζουν να αντιδρούν στην εκμάθηση νέων πραγμάτων και αρχίζουν να απορρίπτουν τροφές ακόμη και κάποιες που μέχρι τότε τις έτρωγαν ευχάριστα.

Τα τρικ

Η νέα μελέτη ανάμεσα στα άλλα έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητο οι γονείς να αναζητούν να «μασκαρεύουν» με κάποιο τρόπο τα λαχανικά στο φαγητό των παιδιών για να τα φάνε αφού οι ερευνητές κατά βάση έδιναν στα παιδιά τον πουρέ σκέτο. Σε κάποιες περιπτώσεις προσέθεταν σε αυτόν λίγη ζάχαρη ή λάδι λαχανικών που είναι ένα μικρό τρικ αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μασκάρεμα. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».