• Αναζήτηση
 • Δημόσιο: Πάνω από 500 αναγκαστικές αποχωρήσεις από τις αρχές του 2013

  Περισσότεροι από 500 δημόσιοι υπάλληλοι, από τις αρχές του 2013, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων.

  Περισσότεροι από 500 δημόσιοι υπάλληλοι, από τις αρχές του 2013, έχουν απομακρυνθεί για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων.
  Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πέρυσι οδηγήθηκαν σε αναγκαστική αποχώρηση 220 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το Α’ τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του 2014, απομακρύνθηκαν 304 υπάλληλοι. Πρόκειται για αναγκαστικές αποχωρήσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης και για ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών.
  Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της της πειθαρχικής ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών.
  Τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια έχουν επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης σε υπαλλήλους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το δημόσιο, για άκρως σοβαρά παραπτώματα και αδικήματα.
  Ενδεικτικά αναφέρονται:
  – ανθρωποκτονία εκ προθέσεως
  – χρηματισμός
  – υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος
  – πλαστογραφία
  – απόπειρα εκβίασης,
  – παθητική δωροδοκία
  – σύναψη σχέσεων από εκπαιδευτικό με ανήλικο
  – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
  – ασελγείς πράξεις σε ανήλικο από εκπαιδευτικό
  – προμήθεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή υλικού παιδικής πορνογραφίας
  – προμήθεια πώληση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
  – σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από εκπαιδευτικό μέσω μηνυμάτων
  – συνομιλίες απρεπούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εκπαιδευτικό
  – χρησιμοποίηση δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
  – παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα σε ΔΟΥ για εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους ή τρίτων προσώπων
  – παραποίηση στοιχείων και νόθευση εγγράφων
  – αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα
  Το ζήτημα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης αποτελεί έχει τεθεί σε προτεραιότητα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που υπογραμμίζει ότι με την επίτευξη των στόχων αυτών αποκαθίσταται το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλων, «που έχει πολλές φορές πληγεί από τις πράξεις και τις συμπεριφορές μιας μειοψηφίας επίορκων υπαλλήλων, ενώ ενισχύεται και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

  Οπως επισημαίνεται από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν εξεταστεί πολλές εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις και έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων. Και τονίζεται ότι «τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι μετρήσιμα και αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα θέματα εφαρμογής της νομιμότητας».
  Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την εξέταση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων και τον εντοπισμό όσων διορίστηκαν στο Δημόσιο με δόλια μέσα. Κάθε τετράμηνο θα παρουσιάζουμε αναλυτική αναφορά στους πολίτες. Μόνο μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι απομακρύνθηκαν, μετά την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου. Δημιουργούμε στέρεες δομές και συστηματικές διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος. Η εποχή της ατιμωρησίας στο Δημόσιο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εδραιώνουμε πλέον ένα περιβάλλον λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών, που αποτελεί απαίτηση όχι μόνο της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά του συνόλου της κοινωνίας».
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Γύρω από 10 τραπέζια… Το γλυπτό της Yinka Snonibare παριστάνει ένα μικρό κορίτσι το οποίο έχει φτερά στους ώμους. Ενα έργο τέχνης με... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk