Ενώπιος ενωπίω μετά το ράπισμα της ευρωκάλπης ήλθαν οι «28» στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση του αποτελέσματος που άνοιξε διάπλατα τις «πύλες» του Στρασβούργου σε ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς.

Με τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να καταγράφουν κέρδη αδιανόητα έως σήμερα καταλαμβάνοντας το 30% των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν έλθει μπροστά σε σκληρά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις κάλπες οι ηγέτες ζητούν αλλαγή, μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας -μόνο που δεν εννοούν όλοι με τον ίδιο τρόπο την αλλαγή και παράλληλα μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για το πώς θα έλθει η ανάπτυξη, οι δουλειές και οι επενδύσεις.

Είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά ο προσανατολισμός της ΕΕ με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες.

Και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη μίλησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο έτερος μεγάλος ηττημένος της ευρωκάλπης που είδε το ευρωσκεπτικιστικό UKIP να έρχεται πρώτο σε ψήφους και τον ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ να πανηγυρίζει λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα. Δεν μπορεί να παραμερίσει η Ευρώπη αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσει όπως πριν» τόνισε.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ ‘μεγάλες’ και παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο Κάμερον επαναλαμβάνοντας τη βρετανική θέση ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα.

Στον ίδιο τόνο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που εξοστρακίστηκε στην τέταρτη θέση, μία θέση μετά το αντι-ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σχηματοποιήσουμε μία απάντηση. Και αυτή η απάντηση πρέπει να περιέχει λιγότερους κανόνες και λιγότερη φασαρία από την Ευρώπη».

Μήνυμα εστιασμένο στην ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ως ανάχωμα στην ακροδεξιά ήλθε τόσο από τα χείλη της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και διά στόματος Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Όμως, μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και να συμφωνήσουν στο πώς.

Ως προς το «καυτό» πολιτικά ζήτημα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, οι ηγέτες φρόντισαν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής να αποφύγουν μία άμεση διαμάχη για το εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ που επικράτησε στις ευρωκάλπες χωρίς αυτοδυναμία, θα πρέπει να λάβει την εντολή.

Όμως, το πολιτικό τοπίο ήδη «βράζει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός -ο οποίος διεξάγει εκστρατεία κατά του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ, επιδιώκοντας τρίτη υποψηφιότητα- δεν έκανε ρητή δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής για πρόσωπα και ονόματα, όμως ήταν αρκετό το σχόλιό του ότι θέλει ανθρώπους που «δεν έχουν να κάνουν με το παρελθόν».

Πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τουλάχιστον οκτώ αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσει τις ενστάσεις του για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όπως πάντα θα είναι η πιο σημαντική φωνή, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν -όμως αναγνώρισε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεπώς χρειάζονται ευρείες πλειοψηφίες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Οι Σοσιαλιστές τόνισαν ότι θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».



Η Μέρκελ στηρίζει Γιούνκερ


Χωρίς να αφήνει περιθώριο διαπραγμάτευσης για άλλη υποψηφιότητα πέραν αυτής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσήλθε η Άνγκελα Μέρκελ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αναγνωρίζοντας πάντως πως καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει αυτοδυναμία στο Ευρωκοινβοούλιο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμβιβασμός.

«Γνωρίζουμε ότι κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν διαθέτει από μόνος του την πλειοψηφία, οπότε θα τεθεί ζήτημα να βρεθούν ευρύτερες πλειοψηφίες και τώρα θα θέσουμε τις παραμέτρους για τη διαδικασία αυτή» σημείωσε.

Η ίδια δεν αναφέρθηκε στην αντίθεση της Βρετανίας ή άλλων χωρών στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ολοταχώς για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Πρόσω ολοταχώς για την εκλογή νέου προέδρου η ΕΕ. Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ, της πρώτης δύναμης, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Ευρωβουλή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαφή εντολή να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν οι διαδικασίες» τόνισε ο Σβόμποντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν στις ανησυχίες των ψηφοφόρων μετά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – παρά τις σημαντικές απώλειες – εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ως εκ τούτου το σαφές δικαίωμα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να αναζητήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να προτείνει ένα πρόγραμμα εργασίας με το οποίο θα καθορίσει σαφείς προτεραιότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, πρόταση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης και πρόταση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» προσθέτει.

Ωστόσο, τόνισε οτι οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».

Σε δηλώσεις του ο Μάρτιν Σούλτς, είπε θα μπορούσε να στηρίξει τον Γιούνκερ ώς πρόεδρο της ΕΕ φθάνει να λάμβανε γραπτές διαβεβαιώσεις, όπου σε αυτές θα δεσμευόταν για το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη.