Η ενίσχυση της οικονομίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είναι η απάντηση στη «λυπηρή» άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στα καθιερωμένα κόμματα της Ευρώπης να κερδίσουν πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

«Ο καλύτερος τρόπος είναι να εστιάσουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους απογοητευμένους πολίτες που ψήφισαν με τρόπο που δεν επιθυμούσαμε» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στη σκιά του ακροδεξιού «σεισμού» στις ευρωκάλπες.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει το κέντρο βάρους στην ΕΕ με έμφαση στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις -και δεσμεύεται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

«Είμαι Ευρωπαίος, είναι καθήκον μου να μεταρρυθμίσω τη Γαλλία και να επαναπροσδιορίσω τον προσανατολισμό της Ευρώπης» δήλωσε ο Ολάντ σε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα στη σκιά της συντριβής των Σοσιαλιστών στις ευρωκάλπες και της «εφόρμησης» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν στο Στρασβούργο.

«Αύριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα επαναβεβαιώσω ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος υπό την ηγεσία του οποίου οι Σοσιαλιστές υπέστησαν συντριβή στις ευρωκάλπες «τερματίζοντας» τρίτοι μετά την Μαρίν Λεπέν και τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Μουδιασμένη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» προσέρχονται το βράδυ της Τρίτης σε άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις πρώτες ζυμώσεις σχετικά με την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο αρχηγών.