Πολλές οι ανατροπές στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με πρώτη και μεγαλύτερη βέβαια αυτή στις δύο περιφέρειες όπου οι δεύτεροι των μονομάχων στέφθηκαν τελικά νικητές τη δεύτερη Κυριακή. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, όπου εξελέγησαν οι κ.κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και Θεόδωρος Γαλιατσάτος αντίστοιχα. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Δυτικής Μακεδονίας, που την πρώτη Κυριακή έμεινε με 29,13% κάτω από τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Δακή που είχε τερματίσει πρώτος με ποσοστό 35,61%, κέρδισε τη μάχη του δεύτερου γύρου με 59,01%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρυπίδης είχε αρχικά ανακοινωθεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια όμως το κόμμα ήρε την υποστήριξή του μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαλιατσάτος υπερίσχυσε του επίσης απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα Σπύρου με 59,93%. Στον πρώτο γύρο όμως τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων ήταν μόλις στις 1,21 μονάδες, με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη να αρκείται τότε στη δεύτερη θέση.
Τα πάνω κάτω σε 75 δήμους τη δεύτερη Κυριακή

Επίσης, σε 75 δήμους της χώρας ήρθαν το βράδυ της Κυριακής τα πάνω κάτω, καθώς εκείνοι που είχαν τερματίσει στην κορυφή του πρώτου γύρου δεν πέρασαν τελικά τον πήχη του 50%. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ήττα του επί 11 συναπτά έτη δημάρχου Ηρακλείου κ. Ιωάννη Κουράκη, ο οποίος στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε έρθει πρώτος με 40,92% και αέρα 12,65 μονάδων έναντι του αντιπάλου του. Η ανατροπή του δεύτερου γύρου είναι εντυπωσιακή με τον κ. Βασίλη Λαμπρινό να κερδίζει τελικά το δήμο με ποσοστό 59,98%.
Σε ακόμη 16 πρωτεύουσες νομών της χώρας σημειώθηκαν τέτοιες ανατροπές, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Οι 20 μονάδες με τις οποίες προηγήθηκε ο νυν δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας την πρώτη Κυριακή δεν ήταν, όπως φάνηκε, αρκετές για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή του, καθώς έχασε στον δεύτερο γύρο από τον κ. Ελευθέριο Ιωαννίδη, υποψήφιο των Οικολόγων με στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ και Δράση.
Στη Λαμία, τη μεγάλη ανατροπή του δεύτερου γύρου πέτυχε έναντι του απερχόμενου -και επί τέσσερις θητείες- δημάρχου κ. Γεώργιου Κοτρωνιά (ΝΔ) που είχε συγκεντρώσει 41,73%, ο νεοεκλεγείς κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης που έλαβε την πρώτη Κυριακή ποσοστό 32,44%. Όμως το 53,35% των εκλογέων τον εξέλεξε τελικά δήμαρχο Λαμιέων στις 25 Μαΐου.
Στη θέση της αντιπολίτευσης θα αρκεστεί και ο κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΝΔ), καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στον επαναληπτικό γύρο, που ανέδειξε, με 59,13%, δήμαρχο Σπάρτης τον αριστερό κ. Ευάγγελο Βαλιώτη. Η διαφορά τους στον πρώτο γύρο ανήλθε στις 10 μονάδες υπέρ του απερχόμενου δημάρχου. Στον δήμο Δράμας, ο προερχόμενος από τη ΝΔ κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος υπερκάλυψε τη διαφορά 14 μονάδων του πρώτου γύρου και αναδείχθηκε νέος δήμαρχος εκτοπίζοντας τον απερχόμενο κ. Κυριάκο Χαρακίδη για 446 ψήφους.
Για μόλις 148 ψήφους έμεινε στη δεύτερη θέση ο νυν δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης (ΝΔ), χάνοντας την ευκαιρία να ανανεώσει για πέντε χρόνια τη θητεία του. Ο αντίπαλός του κ. Δημήτριος Παυλής αν και πέρασε στον δεύτερο γύρο με μειονέκτημα 17 μονάδων, τελικά εξελέγη δήμαρχος. Το ίδιο συνέβη και στον δήμο Χαλκιδέων, όπου νέος δήμαρχος εξελέγη ο κ. Χρήστος Παγώνης, αν και στην πρώτη αναμέτρηση είχε μείνει πίσω από τον απερχόμενο δήμαρχο (από το 2006) κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη κατά 10 μονάδες.
Ανατροπές στην Αττική
Στα χέρια του κ. Ξένου Μανιατογιάννη περνά το «τιμόνι» του δήμου Βριλησσίων με διαφορά 420 ψήφων από τον απερχόμενο δήμαρχο (επί δύο θητείες στη θέση αυτή) κ. Κωνσταντίνο Ιωαννίδη (ΝΔ), παρά το ότι ο τελευταίος είχε τερματίσει πρώτος την προηγούμενη Κυριακή με διαφορά 17 μονάδων (2.300 ψήφοι).
Ακόμη, ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλειος Ζορμπάς θα παραδώσει τελικά στον νεοεκλεγέντα κ. Ιωάννη Σταθόπουλο, καθώς η πρώτη θέση της προηγούμενης Κυριακής δεν εξασφάλισε την επανεκλογή του. Έτσι, έχασε με διαφορά 386 ψήφων.
Ένας ακόμη δήμαρχος της Αττικής ηττήθηκε την επαναληπτική Κυριακή, αν και στην περίπτωση του κ. Σωτήριου Ντούρου στον δήμο Αχαρνών τα πράγματα έδειχναν αμφίρροπα από τον πρώτο γύρο όπου επικράτησε με διαφορά μόλις 0,43%. Νικητής τελικά αναδείχθηκε με 54,05% ο ανεξάρτητος με τη στήριξη των Οικολόγων κ. Ιωάννης Κασσαβός.
Στον δήμο Βύρωνα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρης Κατωπόδης εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 59,87% έναντι του κ. Χρήστου Γώγου, ο οποίος είχε έρθει περάσει πρώτος στον δεύτερο γύρο με μικρή όμως διαφορά 659 ψήφων.
Σε ντέρμπι εξελίχθηκε η δεύτερη βραδιά των αυτοδιοικητικών εκλογών στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου επικράτησε τελικά με 50,03% ο κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, έναντι του κ. Σπυράγγελου Πανά, ο οποίος είχε πάρει πρωτιά με σχεδόν τρεις μονάδες την πρώτη Κυριακή.

Αλλαγή σκυτάλης και στον δήμο Γαλατσίου, όπου ο δεύτερος σε ψήφους την πρώτη Κυριακή κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος βγήκε τελικά πρώτος με ποσοστό 56,84% «εκτοπίζοντας» τον επί δύο θητείες δήμαρχο κ. Κυριάκο Τσίρο, που την πρώτη Κυριακή είχε πάρει πρωτιά με 893 ψήφους.
Αν και η διαφορά τους στον πρώτο γύρο ήταν μόλις 5 μονάδες, ο κ. Ιωάννης Λαγουδάκης έκανε μεγάλη ανατροπή παίρνοντας την πρωτιά στον δήμο Περάματος με ποσοστό 57,77% έναντι του κ. Ιωάννη Λαγουδάκου που πήρε 42,23%.
Ένας ακόμη υποψήφιος του ΚΚΕ -από τους τέσσερις που πέρασαν στον δεύτερο γύρο- έκανε την ανατροπή και εξελέγη στην περιοχή της Πετρούπολης. Αν και την πρώτη Κυριακή ο κ. Ευάγγελος Σίμος έμεινε πίσω από τον κ. Δημήτριο Ταλιούρα με διαφορά 6,06 μονάδων, πήρε τη ρεβάνς με ποσοστό 53,09%.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γεώργιος Κουράσης (ΝΔ) δεν κατάφερε τελικά να επανεκλεγεί, παρά το προβάδισμα των 10 περίπου μονάδων με το οποίο πέρασε στον δεύτερο γύρο, όπου ηττήθηκε από τον υποστηριζόμενο από ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους, κ. Σίμο Ρούσσο.
Τέλος, αντίστοιχη εξέλιξη περίμενε και τον από το 1998 δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτριο Μπουραΐμη, ο οποίος έχασε στην επαναληπτική εκλογή από τον κ. Χρήστο Παππού που κέρδισε το δήμο με ποσοστό 54,7%. Το προβάδισμα που υπερκάλυψε ο νεοεκλεγείς ανέρχεται σε 8,5 μονάδες.