Μίζες με την υπογραφή Εσλερ

Κατηγορητήρια που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πήραν μίζες και άλλοι πολιτικοί αλλά και άγνωστοι ως σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι, πλην εκείνων που έχουν ήδη εντοπιστεί,

Κατηγορητήρια που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πήραν μίζες και άλλοι πολιτικοί αλλά και άγνωστοι ως σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι, πλην εκείνων που έχουν ήδη εντοπιστεί, απευθύνουν οι ανακριτές στους κατηγορουμένους οι οποίοι θα περάσουν τα ανακριτικά γραφεία για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών τις επόμενες ημέρες.
Oπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», σε τέσσερα κατηγορητήρια εναντίον του νομικού Σπύρου Μεταξά, ο οποίος κατηγορείται ότι «έκρυβε μέσω τραπεζών και off shore» τις μίζες που εισέπρατταν τρίτοι, τονίζεται: «…συγκατηγορούμενοί σου υποσχέθηκαν και κατέβαλαν άγνωστα εισέτι στην Ανάκριση χρηματικά ωφελήματα και σε άλλους (εισέτι αγνώστους στην Ανάκριση) πολιτικούς ή στρατιωτικούς υπαλλήλους και κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου αυτοί κατά παράβαση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος να προωθήσουν… την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας…».
Με αυτή τη φράση τέσσερις ανακριτές κατά της Διαφθοράς αποκαλύπτουν ότι ερευνούν και άλλους που έχουν εισπράξει μίζες, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ακόμη περιμένουν από δικαστικές συνδρομές στο εξωτερικό. Η ίδια ακριβώς φράση υπάρχει και στο κατηγορητήριο εναντίον του επιχειρηματία Χρήστου Τούμπα, ο οπoίος απολογήθηκε δύο φορές ενώπιον της ανακρίτριας κυρίας Βασιλικής Μπράτη για την προμήθεια του συστήματος ραντάρ ΑΣΕΠΕ αλλά και για μίζες από την εταιρεία Ericsson.
Τα εμβάσματα της KMW


Στο μεταξύ εν εξελίξει έρευνα και στην Εισαγγελία του Μονάχου αποκαλύπτει κυκλοφορία 5 εκατ. ευρώ με τρία εμβάσματα σε δύο βουλευτές του γερμανικού Κοινοβουλίου τη δεκαετία 1980-90 για προμήθειες στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Την υπόθεση αποκάλυψε η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», αλλά η σχετική έρευνα ξεκίνησε με βάση τις αποκαλύψεις Κάντα στα ελληνικά ανακριτικά γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η έφοδος που έγινε στο σπίτι του αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Ολαφ Εσλερ ήταν απολύτως διαφωτιστική για το πώς κυκλοφορούσαν οι μίζες στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και στη χώρα μας, ο οποίος εκλήθη να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή κ. Σπύρου Γεωργουλέα αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ (έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης), έκρυβε στο σπίτι του πολύτιμα στοιχεία. Ετσι, οι γερμανοί εισαγγελείς εντόπισαν σημειώματα με ποσά και την ένδειξη «μίζες για Ελλάδα», αλλά και πολύτιμη έκθεση από την έρευνα του οίκου PriceWaterhouseCoopers (PwC), όπου εντοπίστηκαν τα εμβάσματα στους δύο γερμανούς βουλευτές, οι οποίοι ήδη διώκονται από την Εισαγγελία του Μονάχου για κακουργηματική φοροδιαφυγή. Μάλιστα, η δίωξη ασκήθηκε παρ’ ότι η αιτιολογία των εμβασμάτων είναι ότι παρείχαν συμβουλές στη γερμανική εταιρεία οπλικών συστημάτων. Αίσθηση προκαλεί ότι τα χρήματα έχουν εμβαστεί για «συμβουλές» δύο προμηθειών στην Ελλάδα και για αυτή των τεθωρακισμένων Λέοπαρντ-2.
Το κατηγορητήριο για τον νομικό


Ιδιαίτερα περιγραφικό είναι το κατηγορητήριο για τον 56χρονο Σπ. Μεταξά, ο οποίος απολογείται στις 28 και 29 Μαΐου (ύστερα από προθεσμία που πήρε στις 14, 15 Απριλίου) ενώπιον τεσσάρων ανακριτών για τις μίζες του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Μάλιστα, σύμφωνα με έγγραφο που παραθέτει «Το Βήμα», στις 6 Μαΐου επέστρεψε στη χώρα μας άλλα 635.000 ευρώ από το καταπίστευμα του Α. Κάντα, που είχε ως δικαιούχο την Olav Engineering Corp. Εκκρεμεί πάντως και η επιστροφή άλλων 330.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «χρησιμοποίησες το ελληνικό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς με την ίδρυση και διαχείριση εξωχώριων εταιρειών, ιδρυμάτων και καταπιστευμάτων και το άνοιγμα και τη διαχείριση εξωχώριων εταιρειών διακίνησες στον τελικό δικαιούχο ποσά που αποκτήθηκαν παράνομα». Κατά το κατηγορητήριο πάντα ο Σπ. Μεταξάς γνώριζε την προέλευση των ποσών αυτών, όπως και ότι «δεν ήταν νόμιμα εισοδήματα, αλλά ότι προέρχονται από την παράνομη δραστηριότητά του από τη θέση του ως αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας».
Περιγράφεται και το στήσιμο πολυπλόκαμου ιστού μέσω του οποίου είχαν αποκρυβεί οι μίζες με σκοπό, όπως λένε οι ανακριτές, «τη διασφάλιση πλήρους μυστικότητας και εχεμύθειας για τους τελικούς παραλήπτες των χρηματικών ποσών». Οπως απέδειξε η δικαστική έρευνα, όλα κατέληξαν στην ελβετική τράπεζα Julius Baer στη Σιγκαπούρη, ενώ η διαχείριση των χρημάτων έγινε μέσω ιδρυμάτων Green 4 Cast Foundation με έδρα τον Παναμά, την υπεράκτια Guldenberg Int. SΑ με έδρα την Κόστα Ρίκα, η οποία διοικούσε, και το τραστ Olav Engineering Corp με έδρα τον Παναμά. Οπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, ο νομικός δραστηριοποιείτο στην Ελβετία, είχε ειδικές γνώσεις σε θέματα σύστασης υπεράκτιων εταιρειών και διαχείρισης περιουσιών και ασχολήθηκε με τον Α. Κάντα μετά το 2004. Προηγουμένως ασχολείτο ο επίσης κατηγορούμενος Φάνης Λυγινός.
«Αλλοι είχαν τις επαφές»


Με ένα πλέγμα υπεράκτιων εταιρειών αλλά και μέσω δύο λογαριασμών του στην Ελβετία περιγράφεται ότι έδωσε μίζα στον Α. Κάντα και ο επιχειρηματίας Χρήστος Τούμπας, προκειμένου να μην έχει αντιρρήσεις για το σύστημα ραντάρ (ΑΣΕΠΕ) με πάροχο και τη σουηδική Ericsson. Σύμφωνα με την απολογία Τούμπα, ο «ρόλος μου ήταν συμβουλευτικός, ενώ από τον Ιανουάριο 1998 ανέλαβα υποδεέστερη θέση διότι μπήκε και άλλη εταιρεία στο αρχικό πρόγραμμα, η εταιρεία Αxon του Θωμά Λιακουνάκου. […] Στη συνέχεια η Αxon ανέλαβε ουσιαστικά την προώθηση του συστήματος, π.χ. επισκέψεις στους αρμοδίους φορείς του ΓΕΑ ή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών».
Και συνεχίζει: «Η πρώτη μου επαφή με τον Κάντα ήταν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 1998 και αφού είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και ουσιαστικά είχε επιλεγεί το πρόγραμμα. Εμένα με πήρε ένας εκπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας το 2002 και μου είπε ότι θα στείλουμε 150.000 ευρώ και θα τα βάλεις στον λογαριασμό Κάντα, χωρίς να μου δώσει εξηγήσεις. Πιθανώς να ήταν κάποιος κ. Λενάρντ. Εγώ είχα δύο λογαριασμούς στην Ελβετία, έναν κοινό και έναν ατομικό στην τράπεζα UBS. Είχα μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Νήσους, την Platon, δεν θυμάμαι να είχε λογαριασμούς στην Ελβετία, αυτή η εταιρεία είχε πραγματικό ιδιοκτήτη κάποιον Φλέτσερ. Δεν γνωρίζω να σας πω αν δόθηκαν δώρα ή άλλα ωφελήματα σε επιτελείς του ΓΕΑ εκ μέρους εκπροσώπων της Αxon και σε ποιους…».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk