«Πληθαίνουν οι φωνές που καταγγέλλουν τις ευθύνες και την πιθανή αμέλεια της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο της τραγωδίας με τους 300 νεκρούς στο ορυχείο της Σόμα», γράφει η εφημερίδα Ζαμάν.
Καθώς οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται, καλώντας σε παραίτηση τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ που έχουν σχέση με το πολύνεκρο δυστύχημα, η Ζαμάν γράφει ότι «σε μια ανεπτυγμένη δημοκρατία θα πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί δεν έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας στον χώρο εργασίας».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο καθηγητής Οικονομικών Μεχμέτ Αλτάν παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Εκτιμώντας ότι η φονική καταστροφή πιθανότατα συνέβη λόγω της έλλειψης των επιθεωρήσεων ασφαλείας, ο Αλτάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε δείξει παρόμοια ανευθυνότητα στο επίσης πολύνεκρο δυστύχημα με τρένο υψηλής ταχύτητας στην Παμούκοβα το 2004.

Ο Αλτάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε θανάτους στον χώρο εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απέφυγε το άνοιγμα του κεφαλαίου των κοινωνικών πολιτικών του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι στην μαύρη λίστα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Η χώρα δεν έχει υπογράψει ακόμη την σύμβαση της ILO για την ασφάλεια και την υγεία στα ορυχεία του 1995, αν φαίνεται ότι η τραγωδία στη Σόμα και η λαϊκή κατακραυγή θα αναγκάσουν τώρα την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα για την πρόληψη άλλων παρόμοιων καταστροφών.

Η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας στα εγκαίνια του ορυχείου στη Σόμα πριν από εννέα μήνες, καταγγέλλεται ευρέως στα ΜΜΕ, καθώς ο Τανέρ Γιλντίζ είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Ο Γιλντίζ κατηγορείται επειδή υμνούσε το ορυχείο, το οποίο έχει γίνει νεκροταφείο για εκατοντάδες ανθρακωρύχους στη Σόμα, όπου η εξόρυξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Ο Γιλντίζ είχε πει στα εγκαίνια ότι «έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας στον χώρο εργασίας».