Αύξηση 0,2% κατέγραψε το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2014, ενώ αύξηση 0,3% σημείωσε το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28». Σημειώνεται πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αυξηθεί κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,4%.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013 το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28».

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο 2014 καταγράφεται στη Ρουμανία (+3,8%), στην Πολωνία (+3,5%), στην Ουγγαρία (+3,2%), στην Βρετανία (3,1%) και στη Λιθουανία (+2,9%).

Η μεγαλύτερη ύφεση στην Κύπρο (-4,1%), στην Ελλάδα (-1,1%), στη Φινλανδία (-0,8%), στην Ιταλία (-0,5%) και στην Ολλανδία (-0,5%).

Κάλας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Tην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, διατύπωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Σιμ Κάλας, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο’ Κόνορ, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις εκτιμήσεις και η εικόνα είναι μοιρασμένη σε σχέση με τις ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας.

Και αυτό, διότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσαν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της ΕΕ, ενώ η Γαλλία κι η Ιταλία κινήθηκαν κάτω των προβλέψεων και η Ισπανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, όταν στην ανατολική Ευρώπη παρατηρείται μια ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη.

Ο ίδιος τόνισε ότι στην Κύπρο διαπιστώνεται πως η ύφεση είναι πιο ήπια, απ’ ότι αναμενόταν, ενώ στην Πορτογαλία και την Ολλανδία η επιδείνωση οφείλεται σε μέτρα μιας χρήσης.