Υπουργείο Οικονομικών: «Δεν έχασε λεφτά το δημόσιο από την Εθνική»

«Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ, είναι στο κενό».

«Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δισ, είναι στο κενό».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας τα εξής:
Καταρχήν, είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αγνοούν ότι η τιμή αυτή προήλθε από μια διαδικασία ανοιχτή και ανταγωνιστική, αυτή του βιβλίου προσφορών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από διακόσιοι ειδικοί/θεσμικοί επενδυτές. Η τιμή κρίθηκε εύλογη από δύο διεθνούς κύρους επενδυτικές τράπεζες τις οποίους προσέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή ήταν εντός των συνήθων ορίων, ενώ η τιμή στην οποία έγινε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση ως προς λογιστική αξία υψηλότερη από αυτή των άλλων τριών τραπεζών και υψηλότερη του μέσου όρου των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Εξάλλου, η ίδια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο πρώτο ερώτημα. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή της ΕΤΕ στο PSI και στην μετέπειτα εξαγορά ομολόγων από το Δημόσιο της κόστισε 11.7 δισ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια προς όφελος του Δημοσίου. Έλαβε από το ΤΧΣ 8.7 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή 3 δισ. λιγότερα. Αν προσθέσει κανείς την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της ΕΤΕ που έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ (χωρίς να συνυπολογίσει οποιαδήποτε μελλοντική βελτίωση στη τιμή της μετοχής) που ανέρχεται σε 5.0 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό όφελος του Δημοσίου ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.
Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα και ότι ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται νέα απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους.
Ενημερωτικά λοιπόν, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύπτονται αμιγώς από ιδιωτικά κεφάλαια έχουν δύο θετικά στοιχεία: α) την μη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους και κατά συνέπεια των φορολογουμένων με κεφάλαια, τα οποία μπορεί να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας σε εύλογες αξίες και β) τη σταδιακή επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή στην ομαλότητα.
Αναφέρονται επιπλέον, σε εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική.
Για την ύπαρξη «short selling», ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στην μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση τιμής). Επίσης, ενημερώνουμε ότι από την υπερπροσφορά συμμετοχής επελέγησαν κυρίως επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και δεν αποτελούν κερδοσκοπικά hedge funds. Τέλος, όσον αφορά τους συμβούλους στη συναλλαγή, δηλαδή τις διάφορες επενδυτικές τράπεζες, δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την τιμή της.
Κατηγορούν ακόμα τον Υπουργό Οικονομικών ότι θα ισχυριστεί πάλι (όπως και για την Eurobank) ότι το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική 11,7 δισ. από το PSI, οπότε δεν υφίσταται καμία ζημιά αλλά τελικά είναι κερδισμένο!!!
Η αλήθεια είναι -όπως το παραδέχεστε εξάλλου- ότι η Εθνική ζημιώθηκε από το PSI 11,7 δισ. ευρώ και το αντίστοιχο κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πραγματικό και όχι λογιστικό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επικείμενες διώξεις και άλλα παρόμοια τα οποία δεν επιδέχονται σχολιασμού.
Δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει γίνει με γνώμονα την συστημική σταθερότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για λογιστικά κέρδη και τώρα για λογιστικές ζημίες. Η αλήθεια είναι ότι το ΤΧΣ δεν έχει υποστεί καμία ζημία από την ΑΜΚ της ΕΤΕ και είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον το Ελληνικό Δημόσιο θα ανακτήσει τα κεφάλαια που διέθεσε με κέρδος, χάρη στην καλή πορεία των τραπεζών και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Ήδη τα κεφάλαια που δόθηκαν το 2009 για τις προνομιούχες μετοχές έχουν αρχίσει να αποπληρώνονται από τις τράπεζες.
Τέλος, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την αύξηση κεφαλαίου τόσο της ΕΤΕ όσο και των λοιπών τραπεζών, συγχρόνως αναφέρεται στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Οι θέσεις αυτές είναι τελείως αντιφατικές, γιατί με το μαξιλάρι των επιπλέον κεφαλαίων που άντλησαν από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων οι τράπεζες θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολύ πιο αποτελεσματικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk