Η γκρίζα ,αριστοκρατική μελαγχολική πολλές φορές Γενεύη, φέρνει πάντα στη σκέψη μου ζεστές σοκολάτες με σαντιγί στο σικ καφέ των εμβληματικών ξενοδοχείων, σινιέ ρούχα και την ατελείωτη λάμψη των κοσμημάτων. Η ελβετική πόλη άλλωστε και ιδιαίτερα η Rue du Rhone είναι γεμάτη από τα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία του κόσμου. Και έπειτα..

Έπειτα οι ατελείωτες βόλτες στα πανέμορφα καταπράσινα προάστια, εκεί όπου έχουν αποκτήσει σπίτια μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Η Γενεύη αποτελούσε την αγαπημένη πόλη της Χριστίνας Ωνάση. Είχε επιλέξει μάλιστα να μεγαλώσει την κόρη της Αθηνά σε ένα τεράστιο σπίτι μακριά από το κέντρο. Μια κατοικία η οποία διέθετε καταπράσινους κήπους, πισίνα και ένα μίνι ζωολογικό κήπο.

Ο Τιερί Ρουσέλ και η σουηδικής καταγωγής σύζυγός του Γκάμπι ακολούθησαν το παράδειγμα της Ελληνίδας μεγαλοκληρονόμου. Επέλεξαν μια περιοχή έξω από την Γενεύη για να μεγαλώσουν την Αθηνά και τα παιδιά που απέκτησαν μαζί. Ο Σπύρος Λάτσης κατοικεί μόνιμα στην Γενεύη μαζί με την σύζυγό του Ντόροθι. Προσωπικότητες τους διεθνούς τζετ σετ, big stars όπως η Σοφία Λόρεν κυρίως όμως ισχυροί επιχειρηματίες και μεγαλοτραπεζίτες κατοικούν σε αριστοκρατικά διαμερίσματα στο κέντρο της Geneva και επαύλεις στα προάστιά της.

H Γενεύη άλλωστε είναι η πόλη των τραπεζών, των πανάκριβων κοσμημάτων και των υπέροχων ρολογιών. Η εικόνα της σαγηνευτικά ωραίας βασίλισσας της Ιορδανίας, Νουρ, να ψωνίζει blue diamonds από το κοσμηματοπωλείο Boucheron (ετοιμάζεται να κατέβει με την θαλαμηγό της οικογένειας και πάλι στην Κρήτη) έχει εντυπωθεί στην μνήμη μου.

Ο Τσάρλι στην όχθη της λίμνης

Μερικές από τις ωραιότερες επαύλεις (η αγορά τους έχει στοιχήσει στους ιδιοκτήτες τους πολλά-πολλά εκατομμύρια ευρώ) βρίσκεται κοντά στην λίμνη της Γενεύης. Ο μεγάλος Τσάρλι Τσάπλιν αγόρασε ένα πανέμορφο σπίτι στις όχθες της Γενεύης το 1952 όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Η.Π.Α., κυνηγημένος από τον Μακαρθισμό. Ο εκπληκτικός, κινηματογραφικός Σαρλώ αγόρασε μία έπαυλη του 18ου αιώνα στην ελβετική πόλη. Ερωτεύτηκε το σπίτι αυτό και ξόδεψε πολλά χρήματα για την ανακαίνισή του. Ο Τσάπλιν έμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο big star του βωβού κινηματογράφου πέθανε το 1977, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία. Οι κληρονόμοι του αποφάσισαν πριν μερικές μέρες να «μετατρέψουν» το σπίτι αυτό σε Μουσείο. Ο χώρος θα ονομάζεται «Ο κόσμος του Τσάπλιν» και θα είναι γεμάτος από αντικείμενα, φωτογραφίες, βιβλία, παρτιτούρες και έγγραφα από τη ζωή του. (ο Τσάπλιν ήταν εκτός από ηθοποιός και εξαιρετικός σκηνοθέτης).

Η Ζοζεφίν Τσάπλιν και ο γάμος με τον Νίκι Σιστοβάρη

Πώς όμως ο Τσάρλι Τσάπλιν συνδέεται με την Ελλάδα; Ένα από τα παιδιά του Τσάπλιν, η Ζοζεφίν, παντρεύτηκε τον Έλληνα επιχειρηματία Νίκι Σιστοβάρη. Η Τζόσι όπως την αποκαλούσαν οι στενοί της φίλοι γνώρισε τον Νίκι (η οικογένειά του είχε αφήσει εποχή στο χώρο των γουναρικών με καταστήματα στην Αθήνα και την Ελβετία) στο εξωτερικό. Έμειναν για αρκετό διάστημα μαζί. Μετά το διαζύγιό τους η Τζόσι παντρεύτηκε τον Γάλλο ηθοποιό Μορίς Ρονέ. Ο Ρονέ ήταν ένας πολύ γοητευτικός άνδρας. Ο Μορίς έφυγε από τη ζωή μερικά χρόνια αργότερα. Τον ακολούθησε ο Νίκι.

Ο Τζόννι, η Μαρία, ο Εμπειρίκος και ο πίνακας του Σεζάν

Ο αδερφός του Νίκι, Τζόννι Σιστοβάρης είχε στο μεταξύ παντρευτεί την Μαρία Γαϊτάνου. Η κ. Γαϊτάνου μετά το τέλος του γάμου της με τον Σιστοβάρη παντρεύτηκε τον μεγαλοεφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο. Ο Greek shipowner υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες στον πλανήτη. Η συλλογή του περιελάμβανε έργα των Πικάσο, Ματίς, Μονέ, Σεζάν κ.λ.π. Μετά τον θάνατό του τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο (με την Ντόντα Γουλανδρή) πούλησαν τον περίφημο πίνακα του Σεζάν «Οι Χαρτοπαίχτες» στον Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί. Η κ. Γαϊτάνου-Εμπειρίκου μένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Γκστάαντ. Τα καλοκαίρια βρίσκεται στο σπίτι της στην Σέριφο…

Το gathering της Αλίκης Βατίδη για το Asian Spa

Σε μία από τις πλέον θεαματικές βεράντες της πόλης η Αλίκη Βατίδη των δημοφιλών Asian Spa συγκέντρωσε φίλους και γνωστούς για να παρουσιάσει την σειρά προϊόντων “ila”. Η Νάταλι Πόρτμαν και άλλες big stars του Χόλυγουντ είναι fans των συγκεκριμένων προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούν τα πλέον glamorous και ακριβά spa στην Ελβετία, την Ιταλία, τις Η.Π.Α, την Ινδία κ.λ.π.(φωτογραφίες: Studio Panoulis)