Έρευνα για τη νέα τραγωδία που σημειώθηκε τη Δευτέρα ανοικτά της Λαμπεντούζα θα ξεκινήσει η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οι σοροί 17 μεταναστών, ενώ περίπου 200 άτομα αγνοούνται μετά το πολύνεκρο ναυάγιο 100 ναυτικά μίλια νότια της Σικελίας.

Οι σοροί των 17 θυμάτων που περισυνελέγησαν αναμένεται να μεταφερθούν στην Κατάνη αργά το απόγευμα της Τρίτης. Την μεταφορά τους στην ξηρά έχει αναλάβει το πλοίο Γκρεκάλε του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Στο ίδιο πλοίο επιβαίνουν και οι 206 μετανάστες που διασώθηκαν χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, του ναυτικού, της ακτοφυλακής και εμπορικών πλοίων που έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου.

Σε μια πρώτη φάση, οι διασωθέντες πρόκειται να φιλοξενηθούν σε χώρους που διαμορφώνονται στην Κατάνη, χάρη στη συνεργασία της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και σειράς εθελοντικών οργανώσεων.

Οι ιταλοί εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν τους μετανάστες, με στόχο να εντοπίσουν τους διακινητές που οργάνωσαν το νέο ταξίδι θανάτου.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, συνεχίζει να ζητά την άμεση διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Mare Nostrum» ώστε να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

Εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, ο υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ «να προσθέσει την σημαία της στο κοντάρι της επιχείρησης».

«Διαφορετικά» πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός «όταν εξακριβώσουμε πόσοι μετανάστες δικαιούνται πολιτικό άσυλο, θα πρέπει να τους αφήσουμε να μεταβούν στις ευρωπαϊκές χώρες όπου επιθυμούν να εγκατασταθούν».