Νέα τραγωδία εκτυλίσσεται ανοικτά της Λαμπεντούζα. Σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες βυθίστηκε στα νότια του ιταλικού νησιού. Πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής έχουν περισυλλέξει πολλές σορούς από τη θάλασσα, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τις νότιες ακτές της Λαμπεντούζα.

Πληροφορίες που μεταδίδει η La Repubblica κάνουν λόγο για 15 με 20 νεκρούς μετανάστες.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούσι Νικολίνι, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 14 νεκροί. Τον αριθμό επιβεβαιώνει το ιταλικό Ναυτικό, κάνοντας λόγο για 200 διασωθέντες.

Εκπρόσωπος του ιταλικού ναυτικού είχε νωρίτερα δηλώσει ότι στο σκάφος υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 200 άτομα, ωστόσο ιταλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 400 επιβάτες.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa, πολλά πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum και εμπορικά πλοία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο.

Ευχαρίστησε την Ιταλία για την κινητοποίησή της και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το πρωί της Δευτέρας πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού μετέφερε στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας εξήντα ένα ανήλικα από την Σομαλία τα οποία ταξίδευαν σε πλεούμενο που κινδύνευε να βυθιστεί, ενώ άλλοι 400 μετανάστες έφτασαν την Κυριακή στην πόλη Τράπανι της Σικελίας, όπου τα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης είναι, πλέον, υπερπλήρη.

Φωνές για ανάληψη δράσης από την ΕΕ μετά τη νέα τραγωδία με μετανάστες

Έκκληση προς την Ευρώπη «να φιλοξενήσει τους διασωθέντες» και να σταματήσει «να αφήνει μόνη την χώρα του» απηύθυνε ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μετά το νέο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας εκατό ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζα.

«Η Ευρώπη δεν μας βοηθά. Υπάρχουν πολλοί νεκροί κοντά στην Λιβύη. Τα πλοία μας έχουν μεταβεί στην περιοχή, όπου βοηθούν τους μετανάστες που βρίσκουμε ζωντανούς και περισυλλέγουν τους νεκρούς» σημείωσε ο Αλφάνο.

Οι νεκροί επισήμως είναι 14. Οι διασωθέντες ξεπερνούν τους 200.

Εκτιμάται ότι περίπου 400 μετανάστες επέβαιναν στο σκάφος, αριθμός που εάν αποδειχθεί σωστός ανεβάζει δραματικά τον αριθμό των αγνοουμένων.

Στη νέα τραγωδία αναφέρθηκε και ο ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο: «στην συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στην καταπολέμηση των δουλεμπόρων υπάρχει ακόμη έλλειμμα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, όπως και σε διεθνές επίπεδο. Αναμένουμε ένα ισχυρό, ουσιαστικό μήνυμα, χρειάζεται ένα ποιοτικό άλμα» είπε.

Μάλστρομ: Να δράσει η ΕΕ

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο.

Ευχαρίστησε την Ιταλία για την κινητοποίησή της και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δείχνουν αλληλεγγύη και να δρουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να σημειώνονται τέτοια δράματα», επεσήμανε. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις», υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς – υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –, δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος» από τη νέα τραγωδία με μετανάστες και κάλεσε την ΕΕ να δράσει για να τους προστατεύσει.

Η Μάλμστρομ επιθυμεί να γίνει μια συζήτηση για τις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση στη Μεσόγειο στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η επίτροπος υπενθύμισε ότι υπέβαλε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων προτάσεων το άνοιγμα διόδων για τη νόμιμη μετανάστευση, η παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και η επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να αποφευχθεί να στραφούν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της ΕΕ δεχόταν να επανεγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αυτό θα είχε σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία και θα μείωνε την εισροή μεταναστών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

«Όμως οι χώρες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τα μέτρα αυτά», κατήγγειλε στον λογαριασμό της στο Twitter.