Ένας 35χρονος αστυνομικός έχασε τη ζωή του στην Ανδραβίδα της Ηλείας στην προσπάθειά του να αποτρέψει διάρρηξη σε σπίτι της περιοχής. Πρόκειται για τονΒασίλειο Μαρτζάκλη, που υπηρετούσε στη Δίωξη Ναρκωτικών και ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, μόλις αντελήφθη την απόπειρα της διάρρηξης, επιχείρησε να σταματήσει τον δράστη.

Όμως ο τελευταίος αντέδρασε και επιτέθηκε στον αστυνομικό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι που είχε στην κατοχή του.

Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου προσήχθη ένας 30χρονος, ο οποίος εξετάζεται ως ύποπτος για τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 30χρονος Ρομά είναι ο δράστης της δολοφονίας, ενώ είχε απασχολήσει και παλιότερα τις αρχές για υποθέσεις κλοπών.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό Διευθυντή Ασφαλείας Δυτικής Ελλάδας κ. Νικόλαο Ιωαννίδη «χθες (Κυριακή) στις 23:25, στην οδό Παναγιώτη Παύλου στην Ανδραβίδα Ηλείας, ο αρχιφύλακας Βασίλειος Μαρτζάκλης, μαζί με έναν συνομήλικο φίλο του, επέστρεφαν πεζή στις οικίες τους, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Φθάνοντας στο σπίτι του ιδιώτη αντιλήφθηκαν ένα άγνωστο άτομο, το οποίο επιχειρούσε να διαρρήξει την κεντρική πόρτα του σπιτιού. Επενέβησαν άμεσα και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το δράστη. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που επακολούθησε, ο δράστης μαχαίρωσε αρχικά τον 35χρονο ιδιώτη στην αριστερή πλευρά του θώρακα, τραυματίζοντας τον ελαφρά και στη συνέχεια τον 35χρονο αστυνομικό, δυο φορές στην αριστερή ωμοπλάτη, προκαλώντας το θανάσιμο τραυματισμό του».

Για τον εντοπισμό του δράστη, όπως είπε, έγινε άμεσα κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων ενώ στην περιοχή πήγαν και αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, καθώς και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στο πλαίσιο των ερευνών έγιναν «στοχευμένες προσαγωγές υπόπτων» στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου.

Μεταξύ των υπόπτων, σημείωσε, «ήταν και 30χρονος ημεδαπός Ρομά, ο οποίος προσήχθη από τοπικό καταυλισμό, όπου διέμενε σε σκηνή. Από πειστήρια που συλλέχθηκαν –και συγκεκριμένα από τα ματωμένα ρούχα που φορούσε–, σε συνδυασμό με στοιχεία που προέκυψαν κατά την εξέτασή του, διακριβώθηκε ότι είναι ο δράστης της ανθρωποκτονίας».

Ο δράστης, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, ομολόγησε το έγκλημά του, ενώ «έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αρχές για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας και είχε αποφυλακιστεί πρόσφατα».

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπισθεί το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο δράστης, το όποιο, όπως δήλωσε, πέταξε κατά τη διαφυγή του σε αγροτική περιοχή, κοντά στον τόπο του εγκλήματος.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επιπλέον ότι ο δράστης το (Σάββατο είχε διαπράξει μια ακόμα διάρρηξη στην Ανδραβίδα Ηλείας, αφαιρώντας κοσμήματα από οικία 34χρονης, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομη οπλοκατοχή και απόπειρα διάρρηξης.

Ο συλληφθείς θα προσαχθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας.

Η εξόδιος ακολουθία του Αρχιφύλακα γίνεται σήμερα Δευτέρα στις 18:00 στην Ανδραβίδα.

Δήλωση Ν. Δένδια

Σχετικά με το περιστατικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Νίκος Δένδιαςέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία θρηνεί τον θάνατο ενός ακόμη αστυνομικού, του 35χρονου αρχιφύλακα Βασιλείου Μαρτζάκλη, πατέρα δύο παιδιών, που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διασφαλίσει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας, εκτός υπηρεσίας, αλλά εν ώρα καθήκοντος προς την κοινωνία.Eκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τη σύζυγο, τα παιδιά του και όλους τους οικείους του».

Με εντολή του υπουργού, οι σημαίες σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα κυματίζουν σήμερα μεσίστιες.

Ανακοίνωση συνδικαλιστών αστυνομικών

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών υπαλλήλων και των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως ο συνάδελφος τους «έπεσε στο βωμό του καθήκοντος, προσθέτοντας το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στον μακρύ κατάλογο των ηρώων της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σημειώνουν ακόμη πως «έχουμε χρέος απέναντι στην οικογένειά του, στα ορφανά παιδιά, σε όλους όσοι μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, να αγωνιστούμε ακόμα περισσότερο για τη διασφάλισή τους. Θρηνούμε το 12ο από το 2010 θύμα στο βωμό του καθήκοντος και ουδείς δικαιούται να τυμβωρυχεί. Οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας θα δικαιωθούν μόνο όταν η Ελληνική Αστυνομία μπορέσει κάποτε να διασφαλίσει τα στελέχη της».