«Οι Σοβιετικοί έσωσαν την Ευρώπη από τον φασισμό» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανήμερα της επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εφετινή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ήταν μεγαλειώδης – μια επίδειξη της δύναμης της Ρωσίας εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε ομιλία του προς τους στρατιώτες και τους βετεράνους του πολέμου που συγκεντρώθηκαν για την ετήσια στρατιωτική παρέλαση την Ημέρα της Νίκης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να προδώσουμε ποτέ εκείνους που νίκησαν τον φασισμό».
Το μήνυμα είχε αποδέκτες και στο εξωτερικό, επειδή η Μόσχα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους από ηγέτες τους οποίους παρουσιάζει συλλήβδην σαν νεο-φασίστες στην Ουκρανία, και καλεί την Ευρώπη να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

«Η σιδερένια θέληση του σοβιετικού λαού, η γενναιότητα και η αντοχή του, έσωσαν την Ευρώπη από την δουλεία. Ηταν η χώρα μας που πέτυχε την πλήρη και τελική καταστροφή των ναζιστών, και τους νίκησε με κόστος εκατομμύρια θύματα και τρομερές δυσκολίες», είπε ο Πούτιν.

«Εμείς θα διαφυλάξουμε πάντα αυτή την λαμπερή και άφθαρτη αλήθεια και δεν θα επιτρέψουμε την προδοσία και την λησμονιά των ηρώων, όλων εκείνων που θυσιάστηκαν για να διατηρηθεί η ειρήνη στον πλανήτη».

Παρελάσεις για την Ημέρα της Νίκης (9η Μαϊου 1945) πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε προσφάτως στην Ρωσία, και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, με πρωταγωνιστές φιλορώσους πολιτοφύλακες.

Ο ίδιος ο Πούτιν επισκέφθηκε σήμερα την Κριμαία, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν παρακολούθησε την παρέλεση στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, όπου η Ρωσία έχει στρατεύματα από το 1990.

Η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει προκαλέσει κύμα πατριωτισμού στη Ρωσία. Στο Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου τηρήθηκε το πρωί ενός λεπτού σιγή, στην Αίθουσα της Μνήμης και της Θλίψης. «Αιώνια δόξα στους ήρωες!» ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Κόσμος κατέθεσε κόκκινα γαρίφαλα στη μνήμη των 20 εκατομμυρίων Σοβιετικών που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οταν πολέμησε και νίκησε την ναζιστική Γερμανία πριν από 70 χρόνια, η Ρωσία ήταν σύμμαχος της Δύσης. Αλλά πολλοί από τους βετεράνους του πολέμου δεν αισθάνονται έτσι σήμερα.
Ο 89χρονος Βλαντίμιρ Πέτροβιτς φοράει την παλιά στρατιωτική στολή του, η οποία κοσμείται με περισσότερα από 40 μετάλλια.
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Η Αμερική στηρίζει την κυβέρνηση στο Κίεβο, προσπαθεί να κάνει κουμάντο. Φοβάμαι ότι θα μπορούσε να υπάρξει άλλος ένας πόλεμος», είπε στο BBC.