Στουρνάρας: Εξομαλύνονται οι συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης

Στις ευρωπαϊκές οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις, καθώς και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) την Πέμπτη το βράδυ, προς τιμήν των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (Ε.Τ.Ο).

Στις ευρωπαϊκές οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις, καθώς και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) την Πέμπτη το βράδυ, προς τιμήν των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (Ε.Τ.Ο).
Ο κ. Στουρνάνας τόνισε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα αυτή τη χρονιά σε συνδυασμό με την επιστροφή στις διεθνείς αγορές, αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή (8 και 9 Μαΐου) έλαβε χώρα στο Λαγονήσι η εξαμηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, μέλη της οποίας είναι οι ενώσεις τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.
Την Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Ζανιάς και ο Γενικός της Γραμματέας κ. Χρήστος Γκόρτσος.
Εξ άλλου, στις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το πρωί της Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. υπό την προεδρία του κ. Christian Clausen, προέδρου της ΕΤΟ, αναλύθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και επισημάνθηκε με έμφαση η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
Η Τραπεζική Ένωση, μαζί με τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων, διασφαλίζουν ένα σταθερότερο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και του Ενιαίου Μηχανισμού Διευθέτησης (resolution) στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς την ολοκλήρωση. Ουσιαστικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση του ελέγχου ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το Δ.Σ. της ΕΤΟ επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη των Ευρωπαϊκών τραπεζών προς αυτήν τη φιλόδοξη και άνευ προηγουμένου συνολική αξιολόγηση.
«Αναδύεται ένα πραγματικά ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο, με ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και ένα ενιαίο επόπτη. Η Τραπεζική Ένωση είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία και θα έχει μακροχρόνια απήχηση τόσο στα πιστωτικά ιδρύματα όσο και στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Clausen. «Εμείς, εκφράζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα, είμαστε αποφασισμένοι να πετύχει.»
«Είναι, επίσης, σαφές ότι η Τραπεζική Ένωση δεν είναι η μοναδική χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση που έχει επέλθει. Τα τελευταία έτη, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποτελέσει το αντικείμενο πάρα πολλών νέων ρυθμίσεων, γεγονός το οποίο ωθεί προς μια ουσιαστική επιχειρηματική αναδιάρθρωση του κλάδου. Η συνολική επίδραση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων παραμένει, ωστόσο, ασαφής. Υπάρχει ο κίνδυνος τα όποια νέα μέτρα να βλάψουν την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τον αθροιστικό αντίκτυπό τους», ανέφερε.
Ειδικότερα, τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Το Δ.Σ. της Ε.Τ.Ο. αμφισβητεί την ανάγκη μιας τέτοιας πρότασης και καλεί τους φορείς διαμόρφωσης πολιτικής να αξιολογήσουν προσεκτικά τις οικονομικές της επιπτώσεις.
Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση ενέχει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων προς την Ευρωπαϊκή οικονομία καθώς θα επηρεάσει τις υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής οι οποίες υποστηρίζουν τον εξαγωγικό χαρακτήρα της οικονομίας μας. Οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις θέτουν ήδη στη διάθεση των εποπτικών αρχών σημαντικά εργαλεία για την αποτροπή και τη στόχευση της ανάληψης υπερβολικών κινδύνων, όπως, επίσης, και τη διασφάλιση της τακτικής θέσεως σε διευθέτηση των μη βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται πρόσβαση σε δημόσιους πόρους ή να επηρεάζεται η συστημική σταθερότητα.
Οι εν λόγω αρμοδιότητες και εργαλεία θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε εφαρμογή και να αξιολογηθεί ο αθροιστικός τους αντίκτυπος προτού εξετασθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ο. εξέφρασαν, επίσης, ανησυχία σχετικά με την συμφωνία ορισμένων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν ένα Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Φ.Χ.Σ.) σε συναλλαγές επί μετοχών και ορισμένων παραγώγων μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτός ο φόρος, εφόσον υιοθετηθεί, θα καταστήσει τις κινητές αξίες των επιχειρήσεων στα συμμετέχοντα κράτη μέλη λιγότερο ελκυστικές στους επενδυτές και θα αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων.
Το Δ.Σ. επικροτεί την απόφαση να διενεργηθεί περαιτέρω αξιολόγηση των επιπτώσεων του Φ.Χ.Σ. σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να καταστούν σαφέστερες οι αναμενόμενες επιπτώσεις.
Η εξωεδαφική επίδραση του Φ.Χ.Σ. στα μη συμμετέχοντα κράτη μέλη παραμένει επίσης μια σημαντική εστία ανησυχίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk