Νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων στο Δημόσιο

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο με κατάργηση της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.ά.) και ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο με κατάργηση της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.ά.) και ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει επτά άρθρα, τέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δημόσια διαβούλευση.


Με το νέο σύστημα, όπως επισημαίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εισάγονται «αξιοκρατικά κριτήρια για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής».
Προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) ενώ οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται «με τις ίδιες δικλίδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων. Όπως τονίζεται από το υπουργείο, για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλίδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.
Το υπουργείο φιλοδοξεί , μέσω της νέας μεθόδου αξιολόγησης, να εντοπίζονται τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά (αξιοσύνη, ταλέντο κ.ά.) και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης, κάτι που δεν επιτυγχανόταν με τη μοριοδότηση των «στατικών» χαρακτηριστικών» (πτυχία κ.ά.).
«Σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής είναι να επιλέγονται οι καταλληλότεροι «μάνατζερ» για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Τα προηγούμενα χρόνια αφενός δεν είχαμε περιγράμματα θέσεων ευθύνης -πλέον θα υπάρχουν καθώς ολοκληρώθηκε η αποστολή των Προεδρικών Διαταγμάτων με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η εφαρμογή τους από το προσεχές φθινόπωρο- αφετέρου προτασσόταν ως στόχος η αντικειμενικότητα της επιλογής προϊσταμένων έναντι της αξιοσύνης και του ταλέντου. Και στην πράξη η φιλοσοφία αυτή αποδείχτηκε αναποτελεσματική» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Και συμπληρώνει: «Μέσω των εργαλείων και της μεθόδου αξιολόγησης που εισάγει ο νέος νόμος, μια νέα φιλοσοφία που στοχεύει στην προαγωγή της αξιοσύνης και του ταλέντου στη διοίκηση γίνεται πράξη».
Στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου θα συμμετέχουν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές – θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά.
Πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το λεγόμενο κεντρικό κράτος. Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk