Το Ισραήλ κατασκοπεύει τις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλο σύμμαχό τους και αυτή η παρακολούθηση ξεπερνά κάθε όριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.

Στόχοι της ισραηλινής κατασκοπείας είναι τα βιομηχανικά και τεχνολογικά μυστικά της αμερικανικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές που συμμετέχουν σε μυστικές συσκέψεις με θέμα την εισαγωγή νομοθεσίας που θα αμβλύνει τους περιορισμούς χορήγησης βίζας στους ισραηλινούς πολίτες.

Μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου που συμμετείχε σε μία τέτοια σύσκεψη τον Ιανουάριο χαρακτήρισε τις μαρτυρίες «εξοργιστικές, ανησυχητικές μέχρι και τρομακτικές», ενώ άλλο μέλος τους Κογκρέσου χαρακτήρισε αυτή την συμπεριφορά «επιβλαβή».

«Καμία άλλη χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ δεν ξεπερνά σε τέτοιο βαθμό τα όρια στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, όσο το Ισραήλ» δήλωσε πρώην μέλος του Κογκρέσου που συμμετείχε σε μυστική σύσκεψη στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κάνουν λόγο «για βιομηχανική κατασκοπεία, για ανθρώπους που φθάνουν στις ΗΠΑ σε εμπορικές αποστολές, για ισραηλινές εταιρείες που συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρείες ή για μυστικούς πράκτορες που ενεργούν κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, δηλαδή της πρεσβείας (του Ισραήλ)».

Σύμφωνα με το Newsweek, οι ισραηλινές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ δεν συγκρίνονται με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες άλλων συμμάχων, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, δήλωσαν πράκτορες της αμερικανικής αντικατασκοπείας σε μέλη των Επιτροπών Νομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις προκαλούν έκπληξη σε κανέναν» δήλωσε το πρώην μέλος του Κογκρέσου.