Τη φορολογική μεταχείριση του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων που χορηγείται από τον ΟΓΑ με εισοδηματικά κριτήρια ξεκαθάρισε με διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από πλήθος ερωτημάτων που είχαν καταθέσει χιλιάδες δικαιούχοι στις εφορίες και στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβλήθηκε για πρώτη φορά το 2013 και συνεχίζει να καταβάλλεται δεν προσμετρείται στο καθαρό ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τόσο το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων όσο και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων από την έναρξη χορήγησής τους.
Το οικογενειακό επίδομα για το 2014 έχει ήδη ξεκινήσει να καταβάλλεται σε περίπου 700.000 οικογένειες, καθώς τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου κατατέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων η 1η από τις 4 δόσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι οικογένειες που το έλαβαν είναι οι ίδιες που το εισέπραξαν και το 2013, ενώ για την 1η δόση δεν ήταν υποχρεωτική η υποβολή ούτε της φορολογικής δήλωσης ούτε του εντύπου Α21.

Ομως αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η 1η δόση θα συμψηφιστεί με το συνολικό επίδομα που θα προκύψει από την εφετινή φορολογική δήλωση. Διότι αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ακόμη όλοι όσοι το έλαβαν αλλά και εκείνοι που εκτιμούν ότι δικαιούνται να το εισπράξουν θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Α21.

Το συγκεκριμένο έντυπο υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Εντυπο Α21 θα υποβάλουν ξανά και όσοι είχαν υποβάλει πέρυσι διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στοιχεία. Μόλις υποβληθεί το Α21 μπορεί να παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος την εξέλιξη της αίτησής του από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).

Το επίδομα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και το ποσό ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο. Σε οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα το επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι έως 45.000 ευρώ. Αν η οικογένεια έχει 4 τέκνα το εισοδηματικό όριο είναι 48.000 ευρώ και για κάθε επόμενο τέκνο το όριο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ.

Τα νέα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος κατοικεί ή διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα.
Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΓΑ στις αρχές Ιουλίου και οι επόμενες δύο δόσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

HeliosPlus