Τη νέα τους χρηματιστηριακή… ισορροπία καλούνται να βρουν οι ελληνικές τράπεζες μετά τον δεύτερο γύρο ανακεφαλαιοποίησής τους που σήμανε την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών τους και την είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο πιο μακροπρόθεσμων και ποιοτικών επενδυτικών σχημάτων.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των πληγωμένων από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους τραπεζών έγινε το καλοκαίρι του 2013, όταν οι τρεις από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα με την κάλυψη πάνω από το 10% των αναγκών τους από την ελεύθερη αγορά. Τότε, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, η πλειονότητα των ξένων κεφαλαίων που πόνταραν στις αυξήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Εθνικής ήταν κυρίως επιθετικά funds που αναλαμβάνουν υψηλά ρίσκα. Τα πράγματα μετά τα δεύτερα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πλέον πολύ διαφορετικά.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς αναπλήρωσαν με χαρακτηριστική άνεση τα ελλείμματα που υπολόγισε η εγχώρια νομισματική αρχή, ενώ η Eurobank όχι μόνο κάλυψε την απόσταση που τη χώριζε από τις άλλες τράπεζες ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς αλλά είναι σήμερα η τράπεζα όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει το μικρότερο ποσοστό. Τον δεύτερο κύκλο κεφαλαιακής ενίσχυσης αναμένεται να κλείσει επιτυχώς αυτή την εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα.

Οι επιδόσεις αυτές δεν θα ήταν δυνατές αν δεν είχε αλλάξει δραστικά το επενδυτικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας διεθνώς, αυξάνοντας την όρεξη των επενδυτών για επενδύσεις σε εγχώριους τίτλους. Τα 8,3 δισ. ευρώ που συγκεντρώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το πιο σημαντικό από όλα ωστόσο, υπογραμμίζουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι ότι έπειτα από πολύ καιρό «πάτησαν Ελλάδα» πιο ποιοτικά κεφάλαια, γεγονός που δείχνει τη μείωση του κινδύνου χώρας όπως την αντιλαμβάνονται στο εξωτερικό και τις προοπτικές που διαβλέπει η επενδυτική κοινότητα για καταγραφή υπεραξιών από το ελληνικό «γύρισμα».

Η μεταστροφή του κλίματος για τις ελληνικές αξίες δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε από τον αγγλοσαξονικό Τύπο, ο οποίος ως πριν από λίγο καιρό αναδείκνυε κατά κύριο λόγο τις αρνητικές πτυχές της εγχώριας επικαιρότητας. Πλέον και αυτό αλλάζει σταδιακά. Ενδεικτικό είναι το τελευταίο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» που αναφέρεται στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, επισημαίνοντας ότι πλέον στην τράπεζα συμμετέχει με 1% η Pimco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και ο μεγαλύτερος επενδυτής ομολόγων παγκοσμίως.

Η αλλαγή αυτή έγινε αισθητή και στις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό λόγω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πηγές από τον ελληνικό όμιλο αναφέρουν ότι στις συναντήσεις αυτές δεν έπεφτε καρφίτσα και πως παρών δήλωσαν πολλά από τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι μέσω του βιβλίου προσφορών που άνοιξε την Τρίτη θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν τους νέους μετόχους τους προτιμώντας τα περισσότερα μακροπρόθεσμα κεφάλαια. Μένει να αποδειχθεί και χρηματιστηριακά αν το «στοίχημα» των ξένων υπέρ της Ελλάδας θα βγει από την πορεία των τραπεζικών μετοχών τους επόμενους μήνες.

HeliosPlus