Με επιχείρημα το πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο οικονομολόγος Χ. Β. Ζιν κάνει ωστόσο λόγο για «πρωτογενές έλλειμμα».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα έμμεσο κούρεμα του δημοσίου χρέους που θα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια.
Το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από το βάρος του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπλήρωνε τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πριν από δύο εβδομάδες η Eurostat επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τον όρο αυτό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Αυταπάτη το πλεόνασμα;
Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα. Για τη δική του συνεισφορά όμως το ΔΝΤ δεν συνυπολογίζει ένα μέρος του ελλείμματος. Αυτός όμως είναι ο ορισμός του ΔΝΤ και όχι της Eurostat ή άλλων στατιστικών υπηρεσιών». Στην πραγματικότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή δεν υπολογίζει μόνη της πρωτογενή πλεονάσματα και ελλείμματα των χωρών μελών. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν άλλοι θεσμοί, όπως η Κομισιόν ή το ΔΝΤ. Στη δε περίπτωση της Ελλάδας εξαιρέθηκαν τα 20 δις ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό είναι που επικρίνεται από πολλούς ειδικούς.
Επιστροφή στην ανάπτυξη
Το 2015 μάλιστα η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς 2,9 %. «Σε αυτό αναμένεται αν συμβάλουν τόσο οι επενδύσεις όσο και η ιδιωτική κατανάλωση», επισημαίνεται στη σχετική πρόγνωση. Η ανεργία όμως συνεχίζει να υποχωρεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς: από το 27,4 % φέτος θα υποχωρήσει στο 24 % την ερχόμενη χρονιά. Στα ύψη παραμένει την ίδια ώρα και το χρέος: φέτος θα κυμανθεί στο 177,2% του ΑΕΠ και του χρόνου αναμένεται να υποχωρήσει στο 172,4%.



