Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, θα μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας μια προβληματική τράπεζα από το 2015 αφού έχει διαγραφεί το 8% των συνολικών επισφαλειών της, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup αργά την Δευτέρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες των χωρών του ευρώ συμφώνησαν το 2012 ότι ο ESM θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ποσοστό σε μία προβληματική τράπεζα, ώστε να μην αναγκάζεται μια υπερχρεωμένη χώρα να τη στηρίζει οικονομικά.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν, ο ESM να μπορεί από το επόμενο έτος να επενδύσει σε τράπεζες αφού αυτές δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα απαραίτητα για την διάσωσή τους κεφάλαια από ιδιώτες ή την κυβέρνηση.

«Έβαλα στο τραπέζι μια τελική πρόταση η οποία έτυχε ευρείας υποστήριξης και θα επιτρέψει στους υπουργούς να ζητήσουν, εάν είναι απαραίτητο, την στήριξη των κοινοβουλίων. Αυτό έχει την έννοια της πολιτικής απόφασης που μπορεί να ληφθεί πριν το επόμενο Eurogroup στις 19 Ιουνίου», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση του για απευθείας χρηματοδότηση το 2015 προβλέπει πρώτα τη διάσωση με διαγραφή του 8% των συνολικών επισφαλειών της και τη χρήση κεφαλαίων από τα εθνικά ταμεία τραπεζικής διάσωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η απευθείας χρηματοδότηση μίας τράπεζας από τον ESM θα είναι το έσχατο μέσο αφού εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές.

Η προβληματική τράπεζα θα πρέπει να στραφεί πρώτα για ενίσχυση στους ιδιώτες που σημαίνει ότι οι επενδυτές και οι μεγαλοκαταθέτες μπορεί να υποστούν ζημίες, και στη συνέχεια να ζητήσει κρατική βοήθεια.

Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαθέσει κεφάλαια στην τράπεζα, καθώς o επιπλέον δανεισμός της θα καταστήσει το χρέος της μη βιώσιμο, τότε θα εφαρμόζεται η πρόταση του Ντάισελμπλουμ.