Η τραγωδία πάνω στο παιχνίδι που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδελφούλας του, στο μοιραίο λούνα παρκ του Ελληνικού, φέρνει επιτακτικά στο φως το ζήτημα του ελέγχου. Ο αρμόδιος Δήμος Αργυρούπολης – Ελληνικού με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι, ενώ με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η εκμίσθωση του χώρου στην εταιρεία, δεν εκδόθηκε ποτέ άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του λούνα παρκ, καθώς η εταιρεία δεν κατέθεσε ποτέ τα δικαιολογητικά.

Οπως είναι, όμως, παραπάνω από εμφανές, ο χώρος λειτουργούσε ανεμπόδιστα –αν και χωρίς άδεια –και μάλιστα σε κεντρική λεωφόρο του Ελληνικού (Κύπρου και Αφροδίτης), σε ευθεία περίπου δύο χιλιομέτρων από το δημαρχείο. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι, φυσικά, πολλά για το κατά πόσον η δημοτική αρχή θα μπορούσε να ελέγξει αν η εταιρεία στην οποία μίσθωσε τον χώρο των περίπου 700 τ.μ. στο πάρκο Αφροδίτης το χρησιμοποιούσε και για ποια χρήση. Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» με το γραφείο του δημάρχου κ. Χρήστου Κορτζίδη, η δημοτική αρχή εμμένει στην επίσημη ανακοίνωση χωρίς να δίνει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν.

Σημειώνεται δε ότι με την ομόφωνη απόφαση 299/30.10.2013 του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν η παραχώρηση-εκμίσθωση του χώρου για χρονικό διάστημα ενός μηνός, καθώς και η δυνατότητα παράτασης που δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, αρχής γενομένης από τη 15η Νοεμβρίου 2013. Προθεσμία που, βέβαια, παραβιάστηκε κατά πολύ, αφού, ως και το τραγικό συμβάν, έχουν ήδη περάσει έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό ούτε η εταιρεία Happy Fun ΕΠΕ (Επιχειρήσεις Δημοσίων Θεαμάτων) κατέθεσε, σύμφωνα με τον δήμο, αίτηση αδειοδότησης ούτε πραγματοποιήθηκε όμως και κάποιος σχετικός έλεγχος από τους αρμοδίους, όπως αποδείχθηκε τελικά με τον πλέον τραγικό τρόπο.


Δικαιολογητικά και διαδικασία αδειοδότησης

Η διαδικασία που ακολουθείται για να λάβει μια εταιρεία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ψυχαγωγικών παιχνιδιών (λούνα παρκ, πίστα αυτοκινητιδίων, τσίρκο κ.ά.) στοχεύει ακριβώς στην αποφυγή αντίστοιχων θλιβερών περιστατικών. Προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια απαιτείται, πέρα από έγγραφα που πιστοποιούν τη νομιμότητα της εταιρείας η οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει το εν λόγω έργο, η κατάθεση μιας σειράς βεβαιώσεων από ειδικούς επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, απαιτούνται σχεδιαγράμματα (κατόψεις) σε τρία αντίγραφα των εγκαταστάσεων, από πτυχιούχο ή διπλωματούχο μηχανικό, στα οποία απεικονίζονται όλοι οι χώροι, ο προορισμός τους και το συνολικό εμβαδόν τους. Επίσης, βεβαίωση μηχανικού, διπλωματούχου ανώτατης σχολής, για την καλή εγκατάσταση και λειτουργία των παιχνιδιών, καθώς και ηλεκτρολόγου μηχανικού ανώτατης σχολής, περί ασφάλειας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Ακόμη, βεβαίωση από πολεοδομική υπηρεσία από την οποία προκύπτει ότι η απόσταση των εγκαταστάσεων είναι τουλάχιστον 150 μέτρα από:
α) την πλησιέστερη νόμιμη κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα), ξενοδοχείο, σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, σανατόριο, χώρο λατρείας, υπαίθριο θέατρο και γενικά εγκατάσταση που απαιτεί ειδική ακουστική προστασία.
β) χώρους με ιδιαίτερο ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα (αρχαιολογικούς κ.λπ.)
γ) χώρους χαρακτηρισμένους ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ή περιοχές ειδικής προστασίας (βιότοποι), (ΚΥΑ7034/1298/00)ΦΕΚ τ. Β’ /2000). Τέλος, ανάλογα με το είδος των παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ανύψωσης ή πτήσης, ζητούνται και άλλες γνωματεύσεις ειδικών.


Τι κάνει ο δήμος

Αφού κατατεθούν στο σύνολό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο δήμος δίνει μια προέγκριση και ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Επιθεώρησης Κινηματοθεάτρων, το οποίο αποτελείται από οκτώ μέλη: 1) Πρόεδρος – εκπρόσωπος του δήμου. 2) Γραμματέας – εκπρόσωπος του δήμου. 3) Εκπρόσωπος Πολεοδομίας. 4) Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής. 5) Εκπρόσωπος Αστυνομίας. 6) Εκπρόσωπος Διεύθυνσης Ανάπτυξης. 7) Εκπρόσωπος Υγειονομικού και 8) Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος. Αυτό προχωρεί σε επιτόπιο έλεγχο και αναλόγως εγκρίνει, απορρίπτει ή προτείνει αλλαγές και επανέρχεται. Το πρακτικό που συντάσσεται παραδίδεται στον δήμο.

HeliosPlus