Τουλάχιστον 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν και 24 συλλήψεις, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Μαδρίτη, μετά το τέλος της «πορείας για την αξιοπρέπεια» στην οποία πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές, 67 εκ των τραυματιών είναι αστυνομικοί. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν 24 άτομα τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων.

Η «πορεία για την αξιοπρέπεια» ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών που διέσχιζαν εδώ και ένα μήνα τη χώρα με στόχο να φτάσουν στη Μαδρίτη, να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές και να ζητήσουν «ψωμί, δουλειά, στέγη για όλους και όλες».

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να αναδειχθεί η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοινωνικές δομές στη χώρα, λόγω των περικοπών της κυβέρνησης, «σύμφωνα με αυτά που ζητά η τρόικα». Και σε μια χώρα όπου, επισήμως, δεν πήγε ποτέ η τρόικα.

Την κινητοποίηση στήριξαν κόμματα της Αριστεράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, πάνω από 100 οργανώσεις πολιτών, το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η «Coordinadora 25S», η οποία έγινε γνωστή από την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιούργησε πρόσφατα γύρω από το Κογκρέσο.