Η ΙΒΜ αναθέτει στον Watson να πολεμήσει τον καρκίνο

Ο Watson, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έγινε διάσημο όταν νίκησε τους ανθρώπους στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, αναλαμβάνει τώρα να αναλύσει ωκεανούς γενετικούς δεδομένων και να προτείνει θεραπείες για τον καρκίνο -ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να φέρει νέα εποχή στην εξατομικευμένη ιατρική, εφόσον βέβαια πετύχει.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xQvdR_iUDhI

Ο Watson, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έγινε διάσημο όταν νίκησε τους ανθρώπους στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, αναλαμβάνει τώρα να αναλύσει ωκεανούς γενετικούς δεδομένων και να προτείνει θεραπείες για τον καρκίνο -ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να φέρει νέα εποχή στην εξατομικευμένη ιατρική, εφόσον βέβαια πετύχει.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του New York Genome Center, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού φορέα που συνεργάζεται με την IBM όπου αναπτύχθηκε ο Watson.

Ο Τζον Κέλι της ΙBM Research περιέγραψε τον Watson ως «γνωσιακό σύστημα» που μιμείται ορισμένες από τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου: προσλαμβάνει μεγάλους όγκους πληροφοριών, αναγνωρίζει τα σχετικά δεδομένα, τα χρησιμοποιεί και μαθαίνει από τη χρήση τους.

Θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ασθενών

Στο νέο πρόγραμμα, ο Watson θα προσφέρει προτάσεις για εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες σήμερα είναι σπάνια διαθέσιμες στους ασθενείς, και μπορούν να απαιτήσουν μια εβδομάδα δουλειάς από μια ομάδα γενετικών συμβούλων και άλλων ειδικών.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Ρόμπερτ Ντάνελ, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή 20 έως 25 ασθενών με γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που συνήθως αποβαίνει θανατηφόρος. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι μόλις 14 μήνες.

Σε αντίθεση με άλλες ερευνητικές προσπάθειες, οι οποίες εστιάζονται στην ανακάλυψη νέων μεταλλάξεων που πυροδοτούν καρκίνο, ο Watson θα προσπαθήσει μόνο να βρει τη βέλτιστη εξατομικευμένη θεραπεία.

Το σύστημα θα τροφοδοτηθεί με γενετικές αλληλουχίες DNA και mRNA από τους όγκους και τους υγιείς ιστούς των ασθενών. Σε πολλούς ασθενείς οι όγκοι περιέχουν στην πραγματικότητα πληθυσμούς διαφορετικών κυττάρων, τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικό συνδυασμό μεταλλάξεων -ένας παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό της θεραπείας, θα λαμβάνεται όμως υπόψη από τον Watson.

Επιπλέον, ο Watson έχει εκπαιδευτεί στη βιοχημεία εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν καταρτίσει πίνακες των ανθρώπινων βιοχημικών μονοπατιών σε φορμά που μπορούν να διαβαστούν από μηχανές. Έχοντας αυτές τις γνώσεις, το σύστημα μπορεί να διαβάσει τη βάση δεδομένων PubMed των NIH, η οποία περιέχει περιλήψεις και πλήρη κείμενα σχεδόν όλων των βιοϊατρικών δημοσιεύσεων.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα υψηλής νοημοσύνης

Συνδυάζοντας τη βιβλιογραφία με τα γενετικά δεδομένα κάθε ασθενή, ο Watson θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν τους πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, να εξετάσει τα μεταβολικά μονοπάτια που επηρεάζονται, και να εντοπίσει φάρμακα που στοχεύουν πρωτεΐνες σε αυτά τα μονοπάτια.

Θα μπορεί έτσι να προσφέρει συμβουλές για τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση, αν και η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από γιατρούς.

Εφόσον το σύστημα δώσει θετικά αποτελέσματα στους πρώτους 20-25 ασθενείς, το πρόγραμμα θα μπορούσε να μεγαλώσει -στην προσπάθεια έχουν εξάλλου δεχτεί να συμμετάσχουν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Η ΙBM έχει μεταφέρει τον Watson στο cloud (παλαιότερα καταλάμβανε μια μεγάλη συστοιχία υπολογιστών), κάτι που διευκολύνει τη χρήση του και από άλλα ιδρύματα.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk