Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να επιχειρήσει να γεφυρώσει το «χάσμα» που χωρίζει Ecofin και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Τον Έλληνα υπουργό θα συνοδεύει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

Η Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ αν και προσπάθησε να «λειάνει» στο Ecofin τις θέσεις του Συμβουλίου και να διευκολύνει τη συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωστόσο δεν το επέτυχε. Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργών παρά σε ελάχιστες συμβιβαστικές προτάσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

Τα δύο βασικά προβλήματα που εμποδίζουν τη λήψη συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής αφορούν :

-Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης Τραπεζών, το οποίο θα συσταθεί με διακυβερνητική συνεργασία, δηλαδή εκτός κοινοτικού πλαισίου. Η Ευρωβουλή θέλει το ταμείο να είναι λειτουργικό από την πρώτη μέρα, αλλά η Γερμανία επιμένει ότι στη διάρκεια της δεκαετούς μεταβατικής περιόδου του ταμείου.

-Στη διαδικασία λήψης απόφασης για την εξυγίανση ή εκκαθάριση μιας τράπεζας. Το Ecofin έχει αποφασίσει την τελική απόφαση για την εξυγίανση μιας τράπεζας να την λαμβάνουν τα κράτη μέλη μέσω της ολομέλειας του Συμβουλίου Εξυγίανσης. Η Ευρωβουλή ζητά τις αποφάσεις να τις λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εξυγίανσης και όταν υπάρχει διαφωνία κριτής να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πλέον ο χρόνος πιέζει δημιουργώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου , ώστε να προλάβει η ολομέλεια της Ευρωβουλής να την εγκρίνει πριν την διάλυση της στα μέσα Απριλίου (ενόψει των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου).