Από τα αζήτητα στην αγορά-Ξεκινά το 1ο αθηναϊκό προσωπικό πωλητήριο

«Αν δεν διώξεις το παλιό, δεν δίνεις χώρο στο καινούργιο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Μο, ένας εκ των εμπνευστών του πρώτου αθηναϊκού προσωπικού πωλητηρίου, που ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή 16 Μαρτίου 2013, στον ιστορικό χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα.

«Αν δεν διώξεις το παλιό, δεν δίνεις χώρο στο καινούργιο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Μο, ένας εκ των εμπνευστών του πρώτου αθηναϊκού προσωπικού πωλητηρίου, που ανοίγει τις πόρτες του την Κυριακή 16 Μαρτίου 2013, στον ιστορικό χώρο του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος» στα Πετράλωνα.
Στην αγορά του «Πραθήναι» όλοι οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να πουλήσουν ή να αγοράσουν ρούχα, αντικείμενα και παιχνίδια που γεμίζουν τις ντουλάπες ή στοιβάζονται σε συρτάρια και αποθήκες, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία. Εξάλλου, κάτι που σε κάποιον φαίνεται πια αδιάφορο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι ένας μικρός θησαυρός.
Με πηγή έμπνευσης τα ιταλικά «mercatino»


Εμπνευση αποτέλεσαν τα «mercatino», οι ανοιχτές αγορές των ιταλικών μητροπόλεων, που είναι εδώ και πολλά χρόνια θεσμός. «Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι και απενοχοποιημένοι σχετικά με το να πωλούν ή να αγοράζουν καλοδιατηρημένα αντικείμενα από δεύτερο χέρι» εξηγεί ο κ. Μο, βρίσκοντας ιδιαίτερα γοητευτικό το γεγονός ότι σε αυτές τις αγορές κάθε αντικείμενο φέρει τη δική του ιστορία, η οποία γίνεται αφορμή για επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αγοραστών και πωλητών.
Μέσα από συζητήσεις λοιπόν σε μια παρέα τεσσάρων καλών φίλων, του σχεδιαστή Γιώργου Ελευθεριάδη, του manager director Γιώργου Μο, της γραφίστριας Νότας Δράκου και του food photographer Γιώργου Δρακόπουλου, γεννήθηκε το εγχείρημα του «Πραθήναι».
Μιας και η πώληση και αγορά «second hand» αντικειμένων δεν είναι τόσο πολύ μέρος της ελληνικής κουλτούρας, το νέο αυτό ξεκίνημα θα έπρεπε να έχει μια ελληνική αφετηρία. Και αυτή δεν είναι άλλη από το όνομά του. «Πραθήναι» είναι το απαρέμφατο αορίστου παθητικής φωνής του αρχαίου ρήματος «πιπράσκω» που σημαίνει πουλώ και στην παθητική «πιπράσκομαι», δηλαδή πωλούμαι. Την ίδια στιγμή, θυμίζει το «θεαθήναι» που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, αλλά φέρει και το απαραίτητο επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ παραπέμπει ακουστικά στην πόλη μας, την Αθήνα.
Πώς λειτουργεί το προσωπικό πωλητήριο;


Η ιδέα στην οποία στηρίζεται το προσωπικό πωλητήριο είναι απλή. Κάθε ιδιώτης που θέλει να πουλήσει, αντί κάποιου τιμήματος, παλιά ρούχα ή αντικείμενα που για τον ίδιο δεν έχουν πια αξία ή δεν χωρούν στον χώρο του, μπορεί να ενοικιάσει έναν πάγκο στον χώρο της ανοιχτής αγοράς. Το κόστος ανέρχεται στα 70 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα σε δυο φίλους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο πάγκο. Επίσης, γίνονται εκπτώσεις για προκρατήσεις για περισσότερες από μία Κυριακές.

«Στην εποχή που ζούμε κάθε έσοδο έχει αξία, όμως εάν κάποιος σκοπεύει να χρεώσει κάτι 400 ή 500 ευρώ, αυτό είναι μακριά από τη φιλοσοφία μας. Δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές συνθήκες»
επισημαίνει ο κ. Γιώργος Μο.
Ο πωλητής δεν χρειάζεται να πάρει μαζί του στον «Ζέφυρο» τίποτε άλλο εκτός από τα αντικείμενα που θέλει να διαθέσει προς πώληση. Για την καθαριότητα και φροντίδα του χώρου, την ασφάλεια και τον συντονισμό της αγοράς φροντίζει με ενθουσιασμό και μεράκι η ομάδα του «Πραθήναι», η οποία θα λειτουργεί και συμβουλευτικά βοηθώντας τους συμμετέχοντες να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την «πραμάτεια» τους.
Στόχος να βγούμε από τα σπίτια μας


Συγχρόνως, μέρος της φιλοσοφίας του ανοιχτού προσωπικού πωλητηρίου είναι να δημιουργήσει μια μικρή κινητικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. «Στόχος είναι να βγούμε από τα σπίτια μας την Κυριακή, να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους, να μιλήσουμε μαζί τους» αναφέρει ο κ. Μο.
Το ραντεβού με τους Αθηναίους που θέλουν να συνδυάσουν μια όμορφη βόλτα σε έναν χώρο με ευχάριστη ατμόσφαιρα, μουσική και κεράσματα με χρήσιμες αγορές δίνεται στον «Ζέφυρο» (Τρώων 36, Πετράλωνα) κάθε Κυριακή, 10.00 – 17.00. Η είσοδος στην αγορά θα έχει ένα συμβολικό αντίτιμο της τάξεως των 2 ευρώ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα.
Οσοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν αντικείμενα μπορούν να επικοινωνήσουν από Τρίτη ως Παρασκευή, ώρες 12.00 – 16.00, στα τηλέφωνα 6945.151.499 και 6945.151.497. Για πληροφορίες επισκεφθείτε το προφίλ του «Πραθήναι» στο facebook.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 11 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk