Η Ουκρανία αποφάσισε να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, παρά τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία.

Η Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων της Ουκρανίας αποφάσισε κατά του μποϊκοτάζ των αγώνων, ανακοινώνοντας λίγο πριν από την τελετή έναρξης ότι οι αθλητές της θα παραμείνουν.

Η απόφαση ήρθε μετά από συνομιλίες που είχε η Επιτροπή με ουκρανούς αξιωματούχους και αθλητές σχετικά με τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσει η ουκρανική αποστολή.

«Παραμένουμε στους Παραολυμπιακούς»
είπε ο Βαλεριί Σούσκεβιτς, πρόεδρος της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες είναι κάθε άλλο από ιδανικές.

Ο Σούσκεβιτς συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του συζητήσουν την κατάσταση και να του ζητήσει να υπάρξει ειρήνη στη διάρκεια των Αγώνων.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος είπε στον Σούσκεβιτς ότι δεν θα πρέπει η πολιτική και οι διεθνείς υποθέσεις να επηρεάσουν ένα αθλητικό γεγονός.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το γεγονός «ότι μία αθλητική γιορτή -και κυρίως οι Παραολυμπιακοί Αγώνες- δεν μπορούν και δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τη διεθνή ατζέντα ή την πολιτική», είπε το Κρεμλίνο.

Την Πέμπτη ο Πούτιν είχε πει σε συνέντευξη Τύπου ότι ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Παραολυμπιακών Αγώνων θα αποτελούσε «το αποκορύφωμα του κυνισμού».

«Δεν θυμάμαι κατάσταση στην οποία η διοργανώτρια χώρα να ξεκίνησε επέμβαση στη διάρκεια Παραολυμπιακών στο έδαφος χώρας στην οποία λαμβάνει μέρος» είπε ο Σούσκεβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων R-Sport.

«Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορεί η ομάδα να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η ομάδα θα φύγει από το Σότσι εάν υπάρχει κλιμάκωση της στρατιωτικής κατάστασης.

«Κηρύσσω ότι εάν αυτό γίνει θα εγκαταλείψουμε τους Αγώνες»
είπε ο Σούσκεβιτς. «Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε εδώ σε μια τέτοια περίπτωση» πρόσθεσε.

Λείπουν οι επίσημοι καλεσμένοι από το Σότσι

Όταν ο Πούτιν κηρύξει την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, δεν θα υπάρχουν αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι να χαιρετήσει.

Τα σχέδια να μεταβούν στη Ρωσία υπουργοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών ακυρώθηκαν, εν μέσω της επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει προεδρική αντιπροσωπεία, όπως είχε προγραμματίσει, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι βρετανοί υπουργοί δεν θα μεταβούν στο Σότσι.

Ο πρίγκιπας Έντουαρτ, γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, ακύρωσε και αυτός την επίσκεψή του στο Σότσι.

Η Ολλανδία ακύρωσε τα σχέδιά της να στείλει αντιπροσωπεία στην τελετή έναρξης, ενώ ο καναδός υπουργός Αθλητισμού είπε ότι αν και θέλει να στηρίξει τους αθλητές της χώρας του, δεν θα μεταβεί στο Σότσι εξαιτίας των ενεργειών της ρωσικής ηγεσίας.

Τον υπουργό Αθλητισμού απέσυρε η Πολωνία και η Φινλανδία, ενώ ούτε ο υπουργός Άμυνας και Αθλητισμού της Αυστρίας θα παραστεί στην τελετή έναρξης. Ούτε η Τσεχία θα λάβει μέρος.

Ωστόσο, η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί, αποδεικνύοντας την εύθραυστη σχέση που έχει με τη Ρωσία, εξαιτίας των οικονομικών και ενεργειακών συμφωνιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Όλε Σρέντερ, υπεύθυνος για θέματα αθλητισμού, θα μεταβεί στο Σότσι, αν και όπως είπε «με ανάμεικτα αισθήματα».