Την πρόθεση της Ρωσίας να παρακολουθήσει στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποτυπώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο και η οποία αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο αναφορικά με τις οικονομικές-εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και να συμβουλευτεί τους ξένους εταίρους, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της G8, σχετικά με την οικονομική βοήθεια.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το αίτημα της Κριμαίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο, η Ουκρανία καλείται να βρει λύση και στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε την Παρασκευή ότι υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις προς τους δανειστές της Ουκρανίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Τράπεζα ανακοίνωσεότι έθεσεανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψηςαπό τις ουκρανικές τράπεζες τα 1.000 γρίβνα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ επανέλαβε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τηνυποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, που έχει προειδοποιήσειπως θα χρειαστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει προσδιορίσει ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα ζητηθεί από το ΔΝΤ στα 15 δισ. δολάρια.

Κλιμάκιο του Ταμείου αναμένεται να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης.