Τρόικα ελβετών δικαστικών, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα κ. Λίνχαρντ Οχσνερ, καταφθάνει τις προσεχείς ημέρες στην Ελλάδα προκειμένου να διαλευκάνει σκοτεινά σημεία στην υπόθεση των εξοπλιστικών και στις χρυσές μίζες. Οι Ελβετοί διατηρούν ανοικτή δικογραφία από το 2012 –με πρόσωπο-κλειδί τον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου –με την οποία συνενώθηκε προσφάτως και αυτή με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τους Παναγιώτη Ευσταθίου, Φάνη Λυγινό και Σπύρο Μεταξά.
Η τρόικα προτίθεται να συναντήσει προσωπικά, παρουσία των αρμοδίων ελληνικών ανακριτικών Αρχών, τον Α. Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, τον Ν. Ζήγρα με στόχο να διερευνήσουν ποιος εκτός από τον Τσοχατζόπουλο, ήξερε για την παράνομη προέλευση του χρήματος.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι οι Ελβετοί, «που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, έρχονται έχοντας δεύτερες σκέψεις και βλέψεις στο μαύρο χρήμα που έχει διακινηθεί μέσω λογαριασμών σε τράπεζες της Ελβετίας». Τα ποσά που έχουν διακινηθεί και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτικών Αρχών είναι ιλιγγιώδη. Το βασικό ποσό (υπάρχουν και άλλα) που έχει δεσμευθεί από τις Αρχές μέχρι σήμερα αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ ουδείς αποκλείει την πιθανότητα οι έρευνες σε σχέση με τους λογαριασμούς να είναι ιδιαίτερα καρποφόρες το προσεχές διάστημα.
Πού είναι τα λεφτά;


«Οι Ελβετοί μπορούν να προβάλουν αξιώσεις, επικαλούμενοι ότι το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος έγινε στη χώρα τους, και να δημεύσουν τυχόν λογαριασμούς» σημειώνεται. «Δεν θα είναι εξάλλου η πρώτη φορά, υπάρχει προηγούμενο με την υπόθεση της Siemens. Ο εισαγγελέας Οχσνερ που έχει τεθεί επικεφαλής είναι μεγάλος σε ηλικία και έμπειρος· διόλου τυχαία ήταν αυτός που πρωτοστάτησε και στην ιστορία με τον γερμανικό κολοσσό».
Ο κ. Ηλίας Μπίσιας, δικηγόρος Αθηνών και Ζυρίχης, εξηγεί ως προς την υπόθεση της Siemens ότι οι Ελβετοί δήμευσαν λογαριασμούς συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών 30 εκατ. ευρώ από λογαριασμό στο όνομα του Πρόδρομου Μαυρίδη, πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, που σχετίζεται με την εταιρεία Martha Holdings και ο οποίος αποτέλεσε την άκρη του νήματος για τη σύλληψη του Α. Κάντα. Με τη δήμευση διετάχθη και η παύση της ποινικής δίωξης.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ως πολύ πιθανή παρόμοια εξέλιξη και στα εξοπλιστικά, παύση δηλαδή της ποινικής δίωξης, με κλείσιμο της δικογραφίας και παράδοσή της στην Ελλάδα, κατά πάγια τακτική των ελβετικών δικαστικών Αρχών. Το θέμα είναι αν προηγουμένως έχουν βρεθεί λεφτά…
Ο ύποπτος τραπεζίτης


Το δούναι και λαβείν ανάμεσα σε Ελλάδα και Ελβετία, με πλήθος αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, είχε ως επίκεντρο τους λογαριασμούς Ζήγρα στη Morgan Stanley στη Ζυρίχη, με εμπλοκή της εταιρείας Morelia αλλά και της κουνιάδας του Τσοχατζόπουλου Ελγκε. Κομβικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη τράπεζα φαίνεται ότι ήταν ο Παύλος Μπάιλας, οι προσωπικές σχέσεις του οποίου με τους Τσοχατζόπουλο, Σταμάτη και Ζήγρα αποτελούν και τον πυρήνα των ερωτηματολογίων που έχουν ήδη αποστείλει οι ελβετικές Αρχές.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ανάκριση του πρώην υπουργού δεν θα γίνει στον Κορυδαλλό, όπου βρίσκεται φυλακισμένος, αλλά στην Ευελπίδων, ενώ η στάση του λέγεται ότι είναι προκαθορισμένη. «Θα αποτελούσε έκπληξη αν ο Ακης αποφάσιζε να μιλήσει επί της ουσίας» επισημαίνουν όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκτιμώντας ότι «ο μοναδικός που αναμένεται να δώσει στοιχεία είναι ο Ζήγρας».
Η υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη υπογραμμίζει τη βεβαρημένη υγεία της και σε κάθε περίπτωση δεν καλλιεργεί προσδοκίες. «Δεν υπάρχει τίποτε να πει η Βίκυ στους Ελβετούς» τονίζει ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, εις εκ των συνηγόρων της .
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση του αιτήματος αναστολής της ποινής (επίσης 12ετούς φυλάκισης) της κόρης του Ακη, Αρετής Τσοχατζοπούλου. Επικεφαλής της σύνθεσης του δικαστηρίου είναι η κυρία Ισιδώρα Πόγκα και εισαγγελέας ο κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ