Εδώ και ημέρες κυκλοφορούσαν έντονες φήμες στα πολιτικά αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι λίαν συντόμως θα υπάρξουν στο πολιτικό σκηνικό σοβαρά «πολιτικά ατυχήματα», τα οποία και θα προκαλέσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να κυκλοφορεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το περίφημο «πολιτικό ατύχημα» έχει να κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η φήμη ήθελε τον κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρεί πρόωρα από το Προεδρικό Μέγαρο και κατά μία εκδοχή αυτό το έχει συζητήσει ή το έχει κοινοποιήσει στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Οι σεναριολογούντες άρχισαν να υποθέτουν ότι ο κ. Παπούλιας προτίθεται να «θυσιαστεί» πρόωρα και πάντως πριν από τις εκλογές. Το θέμα δεν πήρε ωστόσο έκταση, γιατί ουδείς πίστευε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο εθεωρείτο από όλους εξωφρενικό.
Το ζήτημα όμως απέκτησε άλλη διάσταση την περασμένη Πέμπτη, σε μια εκδήλωση ρουτίνας (κοπή πίτας) στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ξαφνικά ο κ. Παπούλιας άρχισε να αποχαιρετά τους συνεργάτες του, λέγοντας ότι είναι η τελευταία του χρονιά, και να εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του για τις δύο θητείες που πέρασε μαζί τους. Οι περισσότεροι τον κοίταζαν έκπληκτοι, αφού γνώριζαν ότι η θητεία του Προέδρου λήγει τον Μάρτιο του 2015 και τι είδους «τελευταία χρονιά» ήταν αυτή, τη στιγμή που θα μπορούσε να κόψει την πίτα και τον Ιανουάριο του 2015. Αλλοι, οι πιο καχύποπτοι, θυμήθηκαν τα σενάρια περί πρόωρης αποχώρησης του κ. Παπούλια.
Το τοπίο έγινε ακόμη πιο θολό όταν ο κ. Παπούλιας δεν έκανε καμία προσπάθεια να δώσει κάποια διευκρίνιση, αλλά συνέχισε να αποχαιρετά τους συνεργάτες του. Ωσπου ο διευθυντής του γραφείου του, πρέσβης κ. Κ. Μπίτσιος του ψιθύριζε κάτι στο αφτί (προφανώς ότι ορισμένοι θα παρεξηγήσουν τα περί «τελευταίας χρονιάς»). Ο Πρόεδρος εγκαταλείπει άρον-άρον τις ευχές και κατευθύνεται προς τους δημοσιογράφους, λέγοντάς τους ότι «τον Μάρτιο πάντως θα υποδεχθώ τον διάδοχό μου», ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μία φορά να πει ότι θα φύγει με τις καλύτερες αναμνήσεις «που μου δημιουργήσατε εσείς με την αγάπη και τη φιλία σας». Και όταν ρωτήθηκε αν τα αφήνει όλα ανοιχτά, ο Πρόεδρος τους αποκάλεσε…«καχύποπτους» και συνέχισε με τον γρίφο: «Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Θνητοί είμαστε. Πού ξέρεις; Του χρόνου ο φούρναρης μπορεί να μην έχει ξύλα για να ψήσει πίτες». Νέα σύγχυση καθώς ο κ. Παπούλιας άλλαξε θέμα επιτιθέμενος στην τρόικα, για την οποία είπε ότι «πρέπει να της δώσουμε μια κλωτσιά», για να φύγει. Χρειάστηκαν να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες, με τα σενάρια για παραίτηση να οργιάζουν, να δηλώσει ο κ. Τσίπρας ότι θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές, όταν οι… κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας διευκρίνισαν ότι «ο Πρόεδρος θα εξαντλήσει τη θητεία του».
Τι είχε συμβεί και ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «τελευταία χρονιά» παραμένει ανεξήγητο. Γεγονός είναι ότι οι πρόωρες εκλογές, εάν υπάρξουν, θα δημιουργήσουν μέγα πρόβλημα. Και ο κ. Σαμαράς υπό την πίεση των ξένων δεν πρόκειται, όπως δείχνει, να μπει στη διαδικασία προκήρυξης εθνικών εκλογών.
Το θέμα της ολοκλήρωσης της θητείας του κ. Παπούλια ή του πρόωρου τερματισμού της δεν φαίνεται να τέθηκε την περασμένη Πέμπτη για πρώτη φορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα είχε συζητηθεί, έστω παρασκηνιακά, στα πολιτικά γραφεία τον Νοέμβριο με αφορμή την κρίση της ΕΡΤ. Αλλά και λίγο πριν από τις εορτές δημιουργήθηκε θέμα, όταν ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια για το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και του ζήτησε να μην υπογράψει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έχει στο παρελθόν δεχθεί αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έχει βάλει σε πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαφωνούσε με τον πλειστηριασμό αλλά προτίμησε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσε τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ