ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα

2 κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες

½ κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. µαύρο πιπέρι

½ κ.σ. µπούκοβο

1 µεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, σε ροδέλες {{{ moto }}}

400 γρ. ντοµάτα κονκασέ, κονσέρβα

½ κ.σ. ζάχαρη

1 φύλλο δάφνης

φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα, για το σερβίρισµα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουµε τα φασόλια σε 1 λίτρο νερό να µουλιάσουν, για τουλάχιστον 6 ώρες. Οταν φουσκώσουν, ετοιµάζουµε τη σάλτσα. Σε χαµηλή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, σοτάρουµε στο ελαιόλαδο τα κρεµµύδια και το σκόρδο, µαζί µε το αλάτι, το πιπέρι και την καυτερή πιπεριά. Προσθέτουµε τη φρέσκια πιπεριά, την ντοµάτα και τη ζάχαρη και ανακατεύουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά µε σκεπασµένη κατσαρόλα.

Σε µεγάλη κατσαρόλα βάζουµε φρέσκο νερό και ρίχνουµε µέσα τα µουλιασµένα φασόλια, αφού πρώτα τα σουρώσουµε και τα ξεπλύνουµε. Φροντίζουµε το νερό να φτάνει δύο δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια των φασολιών. Ρίχνουµε τη δάφνη και τα αφήνουµε να βράσουν σε µέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 30-40 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν. Σουρώνουµε και κρατάµε το νερό στο οποίο έβρασαν στην άκρη.

Ξαναρίχνουµε τα φασόλια στην κατσαρόλα. Προσθέτουµε τη σάλτσα ντοµάτας και νερό από αυτό στο οποίο έβρασαν, ίσα να τα καλύπτει. Κουνάµε την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού. Ρυθµίζουµε τη θερµοκρασία στη χαµηλότερη βαθµίδα και σιγοβράζουµε, µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα, για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό, προσθέτουµε λίγο λίγο, από το βρασµένο. Σερβίρουµε περιχύνοντας µε ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας µε ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.