Τα Χριστούγεννα, παραδοσιακά, µας προϊδεάζουν για αξιοµνηµόνευτες στιγµές. Ολοι µας θέλουµε να δώσουµε την αίσθηση του ξεχωριστού και του ιδιαίτερου σε ό,τι κάνουµε κατά τη γιορτινή περίοδο: το φαγητό µας είναι πολύ πιο εξεζητηµένο ακόµη και σε σύγκριση µε το κυριακάτικο τραπέζι. Τα κρασιά µας είναι εξίσου διαλεχτά και εορταστικά. Οσο το καλοσκέφτοµαι, ακόµη και το ντύσιµό µας επηρεάζεται από το χαρµόσυνο άγγελµα της ηµέρας. Βάζουµε τα καλά µας, όπως συνηθίζουµε να λέµε, όχι όµως µε την εξαναγκαστική και βαριεστηµένη διάθεση που µας διακατέχει σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Για την εορταστική µας διάθεση µπορεί να φροντίζει διαχρονικά το πνεύµα των Χριστουγέννων, µε τη διαφορά πως δεν φτάνει µόνο αυτό. Στην πράξη, τα χριστουγεννιάτικα καλέσµατα έχουν τη λάτρα τους: προµήθειες και µαγείρεµα. Ας δούµε, λοιπόν, τη διαδικασία των προµηθειών που λόγω επαγγελµατικής διαστροφής (και τεµπελιάς) µού φαντάζει πιο εύκολη.

Η αφρώδης χαρά

Το πρώτο πράγµα που µου έρχεται στο µυαλό τις γιορτές είναι ο αφρός. Σαµπάνια, λοιπόν, διότι είναι συνώνυµο της γιορτής. Το δεκεµβριανό ποτό κατά κάποιον τρόπο. Μάταια προσπαθούν, εδώ και χρόνια, οι παραγωγοί της Καµπανίας να µας δελεάσουν το υπόλοιπο του χρόνου. Είναι λες και αγνοούµε την ύπαρξή τους, µέχρι να µπει ο Δεκέµβριος και να αδειάσουµε τα ράφια από τις κάβες και τα σουπερµάρκετ. Παραδέχοµαι δε πως λατρεύω τον αφρό σε οποιαδήποτε µορφή: λευκή, ροζέ, παραδοσιακή µε τη µέθοδο της Καµπανίας, αλλά και αφρώδη κρασιά από κάθε γωνιά του πλανήτη. Λειτουργεί όπως τα προκαταρκτικά στον έρωτα· µπορείς και χωρίς αυτά, αλλά σίγουρα δίνουν άλλη αίγλη στο όλο εγχείρηµα. Για φέτος, σκέφτοµαι να επιµείνω ελληνικά και σε µια σχετικά νέα οινοποίηση. Κτήµα ΚυρΓιάννη Ακακίες, Ξινόµαυρο, αφρώδες ροζέ, ιδανικό τόσο για µεγάλες παρέες όσο και για πιο προσωπικές καταστάσεις.

Τσουγκρίσµατα για όλους

Το κρασί του χριστουγεννιάτικου γεύµατος πρέπει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες ετερόκλητων καλεσµένων, αλλά και να έχει την αίσθηση του επιλεγµένου, λόγω της ηµέρας. Δύσκολο εγχείρηµα, όχι όµως και ακατόρθωτο. Συνήθως διαλέγω κάποια από τις ιδιαίτερες οινοποιήσεις των ελληνικών οινοποιείων, είτε κάποιο πιο γνώριµο κρασί, πλην όµως αισθητά παλαιωµένο. Στη δεύτερη περίπτωση τα χρόνια που θα έχει το κρασί στις πλάτες του θα έχουν λειτουργήσει ευεργετικά στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά και θα καταναλωθεί ευχάριστα. Οποια και να είναι η επιλογή σας, προτείνω ανεπιφύλακτα µεγάλες φιάλες (150 ml) που θα βοηθήσουν στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Καταληκτικά, όποια κι αν είναι τα συναισθήµατά µας για την πεθερά µας (που µοιραία θα παρευρίσκεται στο γεύµα), ας µην την υποβάλουµε µαζί µε τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους στο µαρτύριο των αυστηρών συνδυασµών φαγητού-κρασιού. Οσο για τη φετινή επιλογή µου, 2007 Κτήµα Μερκούρη, Daphne Νera, Μαυροδάφνη, ερυθρός ξηρός και όσον αφορά το λευκό Κτήµα Μίγα, Chardonnay Βαρέλι.

Το κρασί της κουβέντας

Αναµφίβολα µια από τις πιο όµορφες στιγµές των γιορτινών συνευρέσεων είναι η ώρα που αποσυρόµαστε στο καθιστικό για κουβέντα. Είναι και η κατάλληλη στιγµή για την εµφάνιση των γλυκών κρασιών ή αποσταγµάτων εναλλακτικά. Ψηφίζω πόρτο «δαγκωτό» ως την πιο πετυχηµένη αλλαγή σκυτάλης από ερυθρό ξηρό σε κάτι εξίσου ερυθρό, αισθητά πιο γλυκό. Η επιλογή µου, το Niepoort, LBV Portο, Late Bottled Vintage.

Εκλεκτά δώρα

Γιορτινή περίοδος σηµαίνει και δώρα, µε το κρασί να έχει παραδοσιακά µεγάλο µερίδιο στις προτιµήσεις µας. Καλό είναι να αποφύγουµε ανώνυµες προτάσεις σε κακόγουστα καλάθια που αντανακλούν γοητεία και συνήθειες µιας άλλης εποχής. Ας επικεντρωθούµε στο ίδιο το κρασί και αν είναι δυνατόν ας βρούµε µια κάποια σύνδεση του παραλήπτη µε τη φιάλη, κάνοντας το δώρο πιο προσωπικό. Θα µας βοηθήσει η χρονιά του κρασιού, που µπορεί να είναι και η γενέθλια κάποιου αγαπηµένου φίλου, είτε, διαφορετικά, το τοπωνύµιο, που µπορεί να θυµίζει όµορφες στιγµές. Αλλος ειδικός χειρισµός είναι να ζητήσουµε ευγενικά να συµβάλουµε στο γεύµα διαλέγοντας τα κρασιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα βλέπουµε τα κρασιά που δωρίσαµε να βολοδέρνουν από προθήκη σε προθήκη για καιρό. Επιτυχηµένη συνταγή για date drinkers είναι τα γλυκά µοσχάτα της Σάµου. To Samos Anthemis, Mοσχάτο επωφελείται µε το πέρασµα του χρόνου, ενώ έχει διαχρονικό προφίλ.

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΚΑΚΙΕΣ, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΑΦΡΩΔΕΣ ΡΟΖΕ

Επιτυχηµένη δουλειά µε βάση το Ξινόµαυρο, κατά πολλούς την πιο ενδιαφέρουσα ελληνική ερυθρή ποικιλία. Γοητευτικό, πλούσιο αρωµατικά και ζωηρό, πολυδιάστατο στο στόµα. Ιδανικό ως απεριτίφ, αλλά και ως συνοδευτικό του όλου γεύµατος.

ΚΤΗΜΑ ΜΙΓΑ, CHARDONNAY ΒΑΡΕΛΙ

Αν και οµολογώ πως δεν ανήκω στους λάτρεις του Chardonnay, βγάζω το καπέλο στον κ. Μίγα για το αποτέλεσµα της δουλειάς του. Ισορροπηµένο, σύνθετο, τόσο στη µύτη όσο και στο στόµα, µε αρώµατα λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων να µαρτυρούν την ποικιλιακή του σύνθεση. Το γεµάτο, λιπαρό στόµα του τo καθιστά ιδανικό ταίρι για λευκόσαρκα κρέατα και πουλερικά.

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, DAPHNE NERA, ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ, ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ


Οικογένεια που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βαθύ ιστορικό αρχείο, συνέπεια, αφοσίωση στην ποιότητα και τα πόδια τους στη γη. Ισως κάπου εκεί, στο Κορακοχώρι Ηλείας, να κρύβεται και η συνταγή της επιτυχίας. Εξυπνο το εγχείρηµά τους να απαθανατίσουν όλον τον µικρόκοσµο της Μαυροδάφνης σε µια κλασική ξηρή οινοποίηση. Το αποτέλεσµα δικαιώνει εκείνους για την προσπάθεια και εµάς για την επιλογή. Μεστό κόκκινο κρασί µε αρώµατα µαύρων φρούτων και µπαχαρικών.

NIEPOORT, LBV PORTΟ, LATE BOTTLED VINTAGE

Εδώ και χρόνια, κυκλοφορεί ένα πολύ εγγλέζικο αστείο που θέλει το πόρτο να υποκαθιστά την κεντρική θέρµανση στη Βρετανία. Εµείς, ως πιο Νότιοι, δεν αντιµετωπίζουµε ηπειρωτικά καιρικά φαινόµενα, αλλά δεν µας απαγορεύει και κανείς να ζεστάνουµε την ψυχή µας µε ένα ποτήρι πόρτο. Το Late Bottled Vintage είναι λατρεµένος συνδυασµός, επειδή εσωκλείει τη φρεσκάδα και τον αρωµατικό πλούτο ενός Ruby και το βάθος/πολυπλοκότητα ενός Vintage Port. Και δεν πληρώνουµε µια περιουσία.

ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, SAMOS ANTHEMIS


Το δίληµµα µε το συγκεκριµένο κρασί είναι ένα: παλαιωµένο ή φρέσκο. Στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος είναι σαν να του δίνει χαρακτήρα σιροπιού, µε το βαθύ σκούρο χρώµα να µαρτυρά την ηλικία του. Στην πιο φρέσκια εκδοχή είναι εµφανώς πιο νευρικό, µε αρώµατα µελιού, σοκολάτας και ζαχαρωµένων φρούτων. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για date drinkers. Αγοράστε το, ξεχάστε το σε µέρος δροσερό και σκοτεινό και θυµηθείτε το στην ενηλικίωση, στην αποφοίτηση, στον γάµο των παιδιών σας.