Από το σεμνά και ταπεινά, στο σεμνά και… λιτά

Η προτροπή που έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς…

Από το «σεμνά και ταπεινά» του κ. Κ. Καραμανλή (συμβουλή η οποία ουδέποτε εισακούστηκε), περάσαμε τώρα στο «σεμνά και λιτά» και «στις δωρικές εμφανίσεις» στην τηλεόραση. Αυτή ήταν η προτροπή που έδωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Τώρα το πώς θα περιορίσει τα τηλεπαράθυρα σε ορισμένους τους υπουργούς του που καθημερινώς εμφανίζονταν σε αυτά είναι μάλλον δύσκολη υπόθεση. Εδώ υπήρχε ηθική απαγόρευση στα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής να εμφανίζονται στην τηλεόραση και σχεδόν όλοι ήταν καθημερινώς στα κανάλια.
nnn
Αλλωστε για όσους ενθυμούνται και στο παρελθόν τα μέλη των εξεταστικών ή προανακριτικών επιτροπών είχαν πάντοτε προνομιακή μεταχείριση από τους αρχηγούς των κομμάτων. Οι περισσότεροι γίνονταν υπουργοί ή υφυπουργοί ή ακόμη και αντιπρόεδροι στη Βουλή. Ετσι τόσο ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης όσο και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, μέλη της Προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, έγιναν υπουργοί, ενώ ο κ. Γ. Καλαντζής, επίσης μέλος της Επιτροπής, αντιπρόεδρος της Βουλής.
nnn
Ο κ. Σαμαράς πάντως συνέστησε στους υπουργούς του να «πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα», καλώντας τους να δουλέψουν σκληρά και να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις κομματικές και προσωπικές τους προτεραιότητες. Και κυρίως, όπως τους είπε, «αποφεύγετε τις θεατρικότητες». Τους συνέστησε επίσης να προσέξουν την προσωπική τους συμπεριφορά.
nnn
Τώρα θα πείτε, γιατί ο κ. Μάκης Βορίδης, που οι πάντες τον είχαν φαβορί να εισέλθει στην κυβέρνηση, ακόμη και να αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή να πάρει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, έμεινε εκτός κυβέρνησης; Ρώτησα τον κ. Βορίδη τι ακριβώς συνέβη και ιδού τι μου απάντησε: «Δεν ξέρω τίποτα. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη. Δεν έχω ιδέα. Κανείς δεν μου τηλεφώνησε, κανείς δεν μου έδωσε καμία εξήγηση, δεν μπορώ να κάνω καμία ερμηνεία για ό,τι συνέβη». Πάντως έσπευσε να δηλώσει: «Στηρίζω την κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό της έργο».
nnn
Ενας άλλος βουλευτής που περίμενε και αυτός να γίνει υπουργός αλλά δεν έγινε εμφανίστηκε εξοργισμένος στο Εντευκτήριο βουλευτών και δεν το έκρυβε. Ηταν ο κ. Κ. Κουκοδήμος, πρώην αθλητής και ολυμπιονίκης, που ήθελε να γίνει υφυπουργός Αθλητισμού: «Δεν πρόκειται να μείνω, θα φύγω από τη ΝΔ» επαναλάμβανε συνεχώς. Μάλιστα κάποια στιγμή τον άκουσαν οι κκ. Κουράκος και Μανώλης (που έφυγαν από τον κ. Π. Καμμένο) και του πρότειναν να εισχωρήσει στο κόμμα τους: «Οταν λέω φεύγω, σημαίνει πως δεν πάω πουθενά» έλεγε. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνό του και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Μπούρας: «Ελα να σου εξηγήσω γιατί έμεινες εκτός κυβέρνησης» του είπε και ο κ. Κουκοδήμος έτρεξε στο Μέγαρο Μαξίμου.
nnn
Οταν επέστρεψε ύστερα από μισή ώρα, ήταν πιο οργισμένος απ’ ό,τι όταν έφυγε: «Αρες μάρες κουκουνάρες μού είπε ο κ. Μπούρας» έλεγε. Οταν τον ρώτησαν τι του είπε ακριβώς ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, είπε: «Μου συνέστησε να κάνω υπομονή, θα έρθει η σειρά μου, αλλά δεν τον πίστεψα. Τέτοια έχω ακούσει πολλά. Θα αποφασίσω εάν θα μείνω ή θα φύγω, και αν φύγω θα πάω να διεκδικήσω τη θέση του δημάρχου Κατερίνης».
Ταμήλος: «Αποκτήσαμε κυβέρνηση… ταγκό»
Αντιθέτως ο κ. Μιχ. Ταμήλος εμφανίστηκε κατενθουσιασμένος με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης: «Αποκτήσαμε κυβέρνηση… ταγκό» έλεγε, για να συμπληρώσει: «Πρώτα με τον κ. Κουβέλη είχαμε κυβέρνηση… συρτό». Δεν απέφυγε πάντως την ερώτηση γιατί έμεινε εκτός κυβέρνησης. «Με τις τόσες παραπομπές στα δικαστήρια που μου έκαναν, πώς να εισέλθω στην κυβέρνηση;» είπε και αμέσως μετά έκανε και μια πρόταση προς τον κ. Σαμαρά ώστε να έχει μεγαλύτερο βίο αυτή η κυβέρνηση: «Δεν φτάνουμε σε τετραετία χωρίς Καμμένο. Στρατηγικά τώρα πρέπει να προσεγγίσουμε τον Καμμένο, τώρα που έφυγε ο Κουβέλης. Να γίνει σύγκλιση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες». Αυτή ήταν η πρόταση Ταμήλου για εξάντληση της τετραετίας.
nnn
Εναν ανέλπιστο σύμμαχο βρήκε με το «καλημέρα σας» στο υπουργείο Υγείας ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Είναι η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία μόλις τον συνάντησε του είπε επί λέξει: «Σε περιμένω ως μάννα εξ ουρανού. Για να κάνουμε πράξη και εκπλήξεις στον ιατρικό τουρισμό». Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε το αριστερό του χέρι (είναι αριστερόχειρας) στην υπουργό Τουρισμού και έκλεισαν το πρώτο ραντεβού.
nnn
Αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού έμαθε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο λόγος; Βρισκόταν το τριήμερο με την οικογένειά του στο Δολό, στα Ζαγοροχώρια και δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δεν έβλεπε τηλεόραση, δεν άκουγε ραδιόφωνο. Ηταν παρέα με τον κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, με έναν επιχειρηματία, έναν γιατρό και έναν φαρμακοποιό μαζί με τις οικογένειές τους. Τίμησαν, όπως έμαθα, τις τοπικές ταβέρνες, και ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε τον τραχανά, τα φασόλια, τη φάβα, αλλά και τα… παϊδάκια. Τα περί του ανασχηματισμού τα έμαθε από ένα τηλεφώνημα που πήρε από συνεργάτη στην Αθήνα, αλλά δεν τον σχολίασε.

Στο Υγείας ασπρίζουν τα μαλλιά τους

Έντονη πίκρα από τους αποχωρήσαντες και… φτυάρια βγήκαν κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υγείας. Συντονιστής, ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

***
Πρώτος πήρε το λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς. Δεν μπορούσε να κρύψει την πίκρα του όταν αναφερόταν στο τι παρέλαβε πριν από περίπου έναν χρόνο, στον ΕΟΠΥΥ και στο φάρμακο, και τι παραδίδει στους νέους.. Ήταν όμως, ψύχραιμος. «Παρέλαβα έναν ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα 2,5 δις. και τον παραδίδω με εκτιμώμενο έλλειμμα 1 δις. Παρέλαβα έναν ΕΟΠΥΥ εν μέσω κινητοποιήσεων φαρμακοποιών. Από τις αρχές του χρόνου υπάρχει μία ηρεμία. Σε τίποτα δεν θυμίζει η σημερινή εικόνα του ΕΟΠΥΥ με αυτή που συναντήσαμε όταν ήρθαμε», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα ασπρίσουν τα μαλλιά σας σαν τα δικά μας όταν ήρθαμε».

***

Η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη επανέλαβε ότι η εμπειρία αυτή ήταν σημαντική αλλά επώδυνη, διότι «η συνεργασία σε αυτό το υπουργείο δεν ήταν και η καλύτερη». Μίλησε πάλι για οικονομικά συμφέροντα και είπε ότι επειδή ακριβώς στόχος της δεν ήταν η επιβίωση των γιατρών, των φαρμακοποιών και των επιχειρήσεων, πιθανότατα έγινε η ίδια στόχος. Ο κ. Αντώνης Μπέζας απαντώντας στον κ. Σαλμά είπε ότι τα δικά του μαλλιά δεν θα ασπρίσουν διότι άσπρισαν στο υπουργείο Οικονομικών.

***

Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έβγαλε ουσιαστικά προεκλογικό λόγο λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να εκπροσωπεί τον τιμημένο αρκαδικό λαό στη Βουλή των Ελλήνων, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δανείστηκε μία φράση του Οδυσσέα Ελύτη για να πει ποιο είναι κατά τη γνώμη του το νόημα της πολιτικής ενός σύγχρονου τόπου. Η φράση ήταν: «Αρετή με τις τέσσερις ορθές γωνίες». Τέλος ο νέος υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε ότι δεν θα έχει πολλά λόγια παρά τη φήμη που τον ακολουθεί. «Τα λόγια», είπε, «είναι για άλλους ρόλους

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk