Έρωτας και θάνατος στον Εθνικό Κήπο

Σε λογοτεχνική βραδιά στον Εθνικό Κήπο καλεί η Εταιρεία Συγγραφέων την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Πεζογράφοι και ποιητές, μέλη της Εταιρείας, θα διαβάσουν κείμενά τους με θέμα τον έρωτα και τον θάνατο

Σε λογοτεχνική βραδιά στον Εθνικό Κήπο καλεί η Εταιρεία Συγγραφέων την Πέμπτη 6 Ιουνίου. Πεζογράφοι και ποιητές, μέλη της Εταιρείας, θα διαβάσουν κείμενά τους με θέμα τον έρωτα και τον θάνατο.

Λογοτέχνες και επισκέπτες του Κήπου θα συναντηθούν στην είσοδο της Ηρώδου Αττικού και οι αναγνώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.00 μ.μ. και θα διαρκέσουν ως τη δύση του ήλιου, όταν κλείνει ο Κήπος.

«Ζούμε τη ζωή αλλά όχι τον θάνατο», σχολιάζει στο «Βήμα» ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός ο οποίος με σύντομη εισήγησή του θα σημάνει την έναρξη των αναγνώσεων. «Βιώνουμε τον έρωτα και τα ποικίλα συναισθήματα που μας προκαλεί, την ευφορία, την ανάταση, τη ζήλια, το πάθος, την ηδονή, την οργή, αλλά μιλάμε για τον θάνατο, τον οποίο βιώνουμε έμμεσα. Βιώνουμε τη θλίψη για τον θάνατο άλλων ανθρώπων και τον φόβο για τον δικό μας θάνατο, αλλά δεν ζούμε τον θάνατο, τον θάνατο τον βιώνουμε μέσα από τη ζωή».

Για τον καλλιτέχνη, οι δυο βασικές φροϊδικές ενορμήσεις, ο έρωτας, η ενόρμηση της ζωής, και ο θάνατος, πυροδοτούν τη λογοτεχνική δημιουργία.

Με τη σειρά της η τέχνη, και τα προϊόντα της, είναι ένας τρόπος υπέρβασης του θανάτου, ένας τρόπος για τον καλλιτέχνη να αφήσει πίσω κάτι από την ύπαρξή του. Καλύτερα το περιγράφει ο εικαστικός Πάουλ Κλεέ, σε απόδοση Βλαβιανού: «Όταν ρωτήθηκε γιατί ζωγραφίζει, είπε για να ζήσω δυο τρεις μέρες ακόμη μετά τον θάνατό μου».

Ορισμένοι ποιητές, συνδυάζουν στην ποίησή τους τον έρωτα με τον θάνατο, φλερτάρουν με την ιδέα του, ερωτοτροπούν με τον θάνατο, όπως η αυτόχειρ Ανν Σέξτον.

Ποιήματά τους που καταπιάνονται με αυτές και άλλες πλευρές της σχέσης έρωτα-θανάτου-ποίησης θα διαβάσουν στον Εθνικό Κήπο οι Ιωσήφ Βεντούρας, Χάρης Βλαβιανός, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Τασούλα Καραγεωργίου, Στάθης Κουτσούνης, Μαρία Λαγγουρέλη, Θέμης Λιβεριάδης, Τάκης Μενδράκος, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Έλενα Νούσια, Γιάννης Πατίλης, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Ειρήνη Ρηνιώτη, Bασίλης Ρούβαλης, Λιάνα Σακελλίου, Αγγελική Σιδηρά, Σωτήρης Σαράκης, Κλαίτη Σωτηριάδου, Λεία Χατζοπούλου – Καραβία, Έλενα Χουζούρη, Δήμητρα Χριστοδούλου.

Τις αναγνώσεις θα συνοδεύσει με το βιολί του ο μουσικός Ilyrian Mehilli. Αντί επιλόγου, ο πεζογράφος Μιχάλης Μοδινός θα διαβάσει την «Κοκκινοσκουφίτσα στον Εθνικό Κήπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk